17.05.2022 | 16:38
Мариупол е вече руски
Стотици украински войници напускат пристанищния град

В нощта на 17 май Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна обяви провеждането на “спасителна операция” на военните от завода “Азовстал” в Мариупол. С това формално градът се предава в ръцете на руската армия.

53 души с тежки наранявания са откарани в болницата в Новоазовск, а други 211 са откарани в Еленовка. Двете населени места се контролират от самопровъзгласилата се Донецка народна република. Оттам те ще бъдат изпратени в Украйна “чрез процедура за обмен”. Представители на руските власти все още не са коментирали информацията за предстоящата размяна.

“Гарнизонът на Мариупол изпълни своята бойна задача. Върховното военно командване издаде заповед до командирите на поделенията, намиращи се в “Азовстал” да спасят живота на личния състав. (…) Продължават мерките за спасяване на защитниците, които са на територията на “Азовстал”, се казва в съобщението на Генералния щаб.

Мисията на защитниците на “Азовстал”

Късно следобед в понеделник полк “Азов” публикува изявление, в което се казва, че “защитниците на Мариупол са изпълнявали заповеди” през цялата война, привличайки към себе си “превъзхождащи ни вражески сили” и позволявайки на украинската армия да се прегрупира, да получи оръжия от партньори и да обучи повече персонал. Сега, “за да спаси животи, целият мариуполски гарнизон изпълнява одобреното решение на висшето военно командване и се надява на подкрепата на украинския народ”. Към този момент не беше ясно за какво решение става дума.

По-рано бойците на “Азов” заявиха, че изпълняват заповед да държат отбраната и затова не могат да се предадат.

Освобождаването на хора в завод “Азовстал” е една от ключовите теми през последните няколко седмици. Президентът Володимир Зеленски каза, че избиването на украински войници в Мариупол “ще сложи край” на мирните преговори с Русия.

Началото на евакуацията най-вероятно слага край на най-продължителната и кръвопролитна битка във войната в Украйна досега. Това е и значително поражение за Украйна, след като градът с половин милион жители е в руини, а жертвите от почти 3 месеца непрекъснати бомбардировки са вероятно десетки хиляди.

1 коментар

  1. 1234я каза:

    Нацистката измет ще бъде съденаа в ДНР , защото, там за разлика от Русия има смъртно наказание. Жалко, че толкова гадни зверове ще умрът бързо, но понякога няма справедливост. Все пак остава утехата, че се предадоха накрая като страхливци, въпреки гръмките си заявления по-рано, как ще умрат в бой, но Мариупол няма да бъде превзет.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране