15.05.2023 | 17:54
Мария Габриел подаде оставка като еврокомисар
България остава без свой представител в европейското правителство

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прие оставката на Мария Габриел като еврокомисар. Тя заяви, че Габриел я е информирала, че днес ще се яви пред президента на България, за да получи институционален мандат за съставяне на правителство. По тази причина тя е подала оставка като член на колегиума на членовете на ЕК, която Фон дер Лайен е приела.

Шефът на Комисията благодари на Мария Габриел за службата ѝ като комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. В продължение на три години и половина в тази си роля тя допринесе много за постигането на напредък по приоритетите на Комисията в тази област, изтъкна тя.

Благодарна съм по-специално на комисар Габриел за отличното изпълнение на нашата водеща иновационна програма „Хоризонт Европа“, за силния тласък на иновациите и стартиращите предприятия чрез Европейския съвет по иновациите и за личния ѝ ангажимент за успеха на Европейската година на младежта, допълни Фон дер Лайен.

Тя открои и конструктивния и приятелски принос на Габриел към работата на Колегията на членовете на ЕК като цяло. От този момент изпълнителният заместник-председател Маргрете Вестегер и заместник-председателят Маргаритис Схинас поемат ресора на Мария Габриел. Изпълнителният заместник-председател Вестегер ще отговаря за иновациите и научните изследвания, а заместник-председателят Схинас ще отговаря за образованието, културата и младежта.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране