27.11.2022 | 21:14
Мароко сензационно срази втората футболна сила в света
Дебютен гол на мондиал не стигна на Канада за изненада срещу вицешампиона Хърватия

Националният отбор на Мароко сътвори поредната сензация на XXII световното първенство по футбол. В осмия ден от началото на турнира в Катар африканският тим победи бронзовия медалист от предишния шампионат на планетата Белгия с 2:0 и оглави класирането в група F.

В световната ранглиста на ФИФА белгийците заемат втората позиция, а мароканците се намират точно 20 места по-надолу (№22), но това по никакъв начин не пролича по време на двубоя на ст. „Ал Тумама“ в Доха. Всъщност „червените дяволи“ се разминаха с още по-тежко поражение, след като попадение на Хаким Зиеш в добавеното време на първата част беше отменено след намесата на VAR заради засада на капитана Ромен Саис.

Фаворизираният тим на Белгия игра много слабо във втори пореден двубой на Мондиал `22 и ако в срещата с Канада (1:0) съставът на Роберто Мартинес беше спасен от блестящия си вратар Тибо Куртоа, този път дори стражът на „Реал“ (Мадрид) беше безпомощен срещу напористата атака на „лъвовете от Атлас“. Мароко официално откри резултата в 73-тата мин. чрез резервата Абделхамид Сабири, а във втората минута след 90-ата точка на интригата сложи друг от играчите, влезели от пейката – Закария Абухлал.

За африканската нация това е едва трети успех на световно първенство и първи от 24 години. В предишните си пет участия във финалния турнир (1970, 1986, 1994, 1998, 2018) отборът имаше изиграни общо 16 мача с 5 равенства и 9 загуби, а единствените победи бяха срещу Португалия (3:1) на Мондиал `86 и срещу Шотландия (3:0) на Мондиал `98. Само на първенството в Мексико преди 36 години страната е стигала до 1/8-финалите.

След изиграването и на втория мач от групата за деня Мароко (4 т.) е на второ място във временното класиране, с еднакъв актив с новия лидер Хърватия (4 т.). Световният №2 Белгия (3 т.) е трети, а на последната четвърта позиция е Канада (0 т.).

Тази вечер северноамериканците загубиха и теоретичния си шанс да продължат към елиминациите, отстъпвайки пред хърватите с 1:4. Канадският тим изненадващо поведе в двубоя на ст. „Халифа Интернешънъл“ в Ал Райян с попадение с глава на Алфонсо Дейвис още във 2-рата минута.

Звездата от „Байерн“ (Мюнхен) стана изобщо първият футболист на „кленовите листа“, отбелязал гол на световно първенство. При дебютното участие на страната на мондиал – през 1986 г., отборът загуби и трите си двубоя в групата с обща голова разлика 0:5.

Още до края на първото полувреме обаче Хърватия обърна посоката на двубоя благодарение на голове на Андрей Крамарич в 36-ата мин. и Марко Ливая в 44-тата. Световните вицешампиони подпечатаха победата си с второ попадение на Крамарич в 70-ата мин., а резервата Ловро Майер оформи разгромния резултат в четвъртата минута на добавеното време.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране