11.05.2015 | 19:58
Маршировка на място, с южно изложение
Нормален или ненормален избор? Изберете сами

TV7: …9 май, Ден на победата или Ден на Европа…

Румен Петков, АБВ: Аз мисля, че 9 май… чест дава на вашата телевизия, че даде този величав парад на победата, Денят на Европа би бил немислим без победата над фашистка Германия и всякакви конюнктурни прочити, опити за конюнктурни прочити на един такъв, наистина изключителен ден в историята на човечеството, защото ако трябва да гледаме по-широко и по-откровено – Денят на Европа е всъщност Денят на свободата на света. Ние би трябвало да се отнесем по доста по-различен начин и колкото по-бързо държавното ръководство на нашата страна разбере, че опитът за вписване конюнктурно в силните на полуденя или на деня, защото какво да обявиш, че това е парад, проведен в изолация при положение, че там е повече от половината свят?! Русия, Китай и Индия са повече от половината свят, който както иска, така да го чете, но това е фактът. Да се опиташ да неглижираш 9 май, да се опиташ да неглижираш 30 млн. жертви, хора, които съзнателно са дали живота си, за да освободят Европа и света от фашизма, ми се струва цинично. Ако погледнем, например, какво е поведението на една Германия, на канцлера Меркел, ако видим какво е поведението на една Чехия в лицето на нейния президент ще разберем, че все пак България, на чиято територия има повече от 400 руски паметника, трябва да има малко по-достойно поведение, ако щете – към собствената си история, за да бъде достойна и към собственото си бъдеще. (…)

TV7: Да се върнем тук на родната политика. Станахме свидетели на преговори по места между АБВ и БСП за съвместни действия за предстоящите през есента избори. Това ли ще е бъдещото сътрудничество?

РП: Аз мисля, че това само показва до каква степен е неадекватно ръководството на БСП…

…Ръководството на БСП днес започва да разсъждава по тези, които ние поставихме преди повече от година. Очевидно не са в състояние да овладеят вътрешните процеси. Очевидно сега избиват на преден план някои принципни въпроси, като например: какво стана с българската енергетика през последната една година, защото въпросът е дълбоко принципен. Днеска като разсъждаваме за цените на тока, ако правителството на Орешарски… не беше направило всичко възможно България да се дистанцира от “Южен поток”, днес нещата щяха да изглеждат по много различен начин, включително и в средносрочна перспектива.

TV7: Интересно е това, което казвате. Ще ми се да ви питам…

РП: За съжаление, е твърде болезнено за обществото и внушенията, че по този начин ликвидираме независимостта от Русия, са толкова нелепи, че няма накъде. Всички се наслушахме на това къде ще направим път, от къде ще влезе газта, как ние ще продължим да бъдем център. България от възможността да стане не просто незаобиколим, да стане ключовият, определящият фактор на европейската енергийна политика, с действията на последните правителства се превръща в зависима държава и нашият народ ще бъде потърпевш от тази зависимост.

TV7: Все пак, работата по “Южен поток” не е спирала, доколкото сме запознати, от българска страна говорим.

РП: Аз не знам за вас. Аз съм от тази възрастова възраст, която е ходила в казармата – маршируването на място обикновено не дава усещането на войника за придвижване напред. Не искам да правя аналогия между двете, но това, че някой някъде разсъждава на тема “Южен поток”, както казват в Русия: абе, може и да мине една тръбичка през вас.. но ние ще загубим огромните такси, които получаваме от преноса на газ! Ние ще продължим тази зависимост, а това не е добре за нас. Не е добре, че българското правителство не съумя да обясни на Европа, предното, имам предвид на Орешарски, че изграждането на “Южен поток” прави далеч по-независима Европа. Европа сега ще трябва да купува от Турция. След като Европа счита този избор за нормален – честито на печелившите!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране