23.02.2023 | 10:43
„Мъртвите души в списъците“: Как починали събират подписите на починали?
В списъка на всяка партия, участвала на вота през октомври, има ''мъртви души''

Няма политическа партия, в чиито списъци с подписи за участие на избоите на 2 април да няма починали хора, т.нар. „мъртви души“. Сред нарушителите са и парламентарно представените партии, показва проверка на комисията за защита на личните данни (КЗЛД).

По закон всяка партия или коалиция трябва да представи списъци с поне 2500 подписа на свои поддръжнии, за да бъде регистрирана за избори. А КЗЛД за първи път е направила проверка на тези списъци, разказва bTV.

„Нито е нормално, нито е етично партиите да събират и обработват данни на починали лица с цел да се регистрират за избори. Това показва разбиранията на партиите за начина, по който желат да управляват тази държава и да спазват правовия ред. За мен това означава, че се събира информация от предишни избори и може да се стигне до съмнения дали тази информация не се продава“, казва Венцислав Караджов, председател на КЗЛД.

Според проверката на Комисията най-голям е броят на починалите в списъците на „Национално движение Единство“ (обединяваща правата и интересите на циганите в страната) – 441, следвана от „България на труда и разума“ със 176 и Съюз на свободните демократи със 166.

След тях са инициативният комитет за издигане на фолкпевицата Луна Йорданова за независим кандидат със 161, „Атака“ със 154 и коалиция „Български дух и традиции“ със 124. По повече от 100 имат още „Движение на непартийните кандидати“ – 122, „Българско национално обединение“ – 121, „Правото“ – 117, Коалиция „За теб Бълтария+ – 112, Български национален съюз „Нова демокрация“ – 108 и Глас народен, на рокмузиканта Светослав Витков – 105.

Всички те са потърсени за коментар от БТВ, но само някои са отговорили.

Боян Расате, чийто БНС има списък със 108 починали лица, смята, че това е масова практика: „Всички парламентарно представени партии си купуват такива имена и списъци, но при нас това не може да е валидно, по простата причина, че ние нямаме пари да си купим. БНС има много врагове, съвсем лесно е техни активисти да запишат починали лица в нашите листи. Списъците за регистрация се събират на публични места, всеки може да мине и да се разпише. Глоба няма да плащаме, защото нямаме никаква вина.“

От „Глас Народен“ твърдят в своя отговор, че на всички избори имат получени много над 2500 гласа, колкото се подписа изискват за регистрация“. От ПП Правото“ пък добавят, че починали лица е имало в списъците на всички партии.

И това наистина е така, според КЗЛД – такива нарушения имат всички 7 партии, представени в 48-ото Народно събрание. Сред тях най-много са починалите в списъците на „Български възход“ на Стефан Янев – 54. ГЕРБ-СДС и БСП имат по 11. ПП е с 5 такива лица, по трима са в списъците на ДПС и „Възраждане“, докато при ДБ са двама.

ГЕРБ твърдят в своя защита, че представителите на партиите, които събират подписи нямат право да искат лични документи на гражданите, които се подписват в списъците собственоръчно. И добавят, че за всички избори събират по над 40 000 подписа, но внасят в ЦИК 9999, затова тези 11 случая са „нищожна грешка под 0.01%“.

Според БСП пък, щом ЦИК я е регистрирала за изборите, значи всичко е било наред. А „Възраждане“ твърди, че става въпрос за провокация срещу партията, каквито се извършали непрекъснато и „очевидно няма да спрат“.

„Отговорността за списъците за гласуване е на ГРАО. От години се говори как да се направи проверка на тези списъци, но трябва да се намери правилната формула“, коментира пред bTV Благовест Кирилов. Доскоро той бе зам.-министър на електронното управление, но подаде оставка заради странни назначения в „Информационно обслужване, а сега е съветник на служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

„Оставката ми не бива да се свързва с изборите. Бяха направени подобни опити за спекулации, които целят да уязвят президента. Като начин на работа бяхме несъвместими с министъра на електронното управление, но продължаваме да работим заедно. Изборите през есента бях най-прозрачните до момента. Всички процеси и процедури показаха максимално прозрачно какво се случва. Продължавам да работя по същия начин и за министър Демерджиев“, каза Кирилов.

Според него хартиената бюлетина крие предпоставки за рискове, но процесите за прозрачност на изборите биха намалили тези рискове.

„Работи се в цялата страна, ще стане ясно къде ще има акции [за проверка на изборни нередности}. Софтуерът трябва да бъде изменен, ще се изясни кои дейности как ще бъдат извършени, за да могат да се стартират обществените поръчки и да се пристъпи към организиране на изборите“, каза Кирилов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране