12.03.2021 | 20:52
Медийни босове на две големи телевизии у нас – в имотни отношения
Красимир Гергов е продал вила в Сен Тропе на Драган Шолак
Нови и нови разкрития и все така набъбващ списък с лица, свързани с международното разследване OpenLux. Сега изплуват имената на медийните босове на bTV и Нова, които, оказва се, имат имотни отношения. Става дума за недостроена вила на първа линия в скъпия курорт Сен Тропе, Красимир Гергов и Драган Шолак. Гергов не коментира сделката. Причината – пред медии говори само за голф. Въпросите обаче стоят.

Имотните отношения между Гергов и Шолак са били уредени през фирма във Великото херцогство, показва разследването OpenLux. То свързва фирми във Люксембург с различни лица по целия свят. От българска страна участват журналистите от “Биволъ”, но разследването е съвместно  Le Monde, Suddeutsche Zeitung, Le Soir, OCCRP и други разследващи медии в Европа, Африка, САЩ и Азия.

Става дума за недостроената “Вила Апсарас”, която се намира на първа линия в луксозния френски курорт Сен Тропе. Собственик на вилата е люксембургската компания Aclepios SA. В края на 2020 г. Гергов продава на Шолак Aclepios и така Шолак придобива и вилата.

Гергов е собственик на Aclepios до юли 2020 г. през друга фирма – Fractal Invest. S.A. сочат данните събрани от Le Monde и международния консорциум OCCRP от Регистъра на действителните собственици на Люксембург. В нейния баланс през 2018 г. е записана стойността на недвижим имот – 2.4 милиона евро. След прехвърлянето на Aclepios за неин краен собственик е деклариран Драган Шолак, който има сръбско и малтийско гражданство, и швейцарски адрес.

Френската фирма SCI Apsaras се появява в баланса на Aclepios S.A. през 2016 г. Aclepios е собственик на 100% от акциите. Чрез нея е оформена собствеността на имота във Франция. Информация за сделката между Гергов и фирма на Шолак се открива и във Френския търговски регистър.

SCI Residence Apsaras е била управлявана от Красимир Гергов, заедно с още няколко дружества за управление на недвижими имоти, регистрирани на един и същ адрес – голф клуб в Сен-Тропе. След сделката е назначен нов управител с български корени – Джени Диксън, която е родена в България, има финландско гражданство и адрес в офшорната дестинация Остров Ман.

Предмет на дейността на създадената през 2012 г. SCI Residence Apsaras е управлението на недвижим имот – Вила “Апсарас” в курорта Сен Тропе, който е една от най-скъпите локации на Лазурния бряг. Теренът е на първа линия, а през 2019 е получено разрешение тузарският имот да бъде реконструиран и да бъде изграден басейн, който е нанесен и на кадастралната карта на Франция.

Потърсен през посредник, за да коментира имотните си отношения с “конкурента” Драган Шолак, Красимир Гергов  е лаконичен: Пред медии говори само за голф.

Гергов управлява още няколко фирми във Франция, които са регистирани на адреса на голф-игрище в Сен-Тропе. В България той също притежава комплекс за голф на Черно море – “Трейшън клифс”. Земята, на която той е изграден е получена чрез скандална заменка.

Гергов е известен като бивш щатен служител на Държавна сигурност. За него се носи слава и като влиятелен фактор в рекламния сектор у нас. Миноритарен собственик и акционер е в bTV към днешна дата.

Шолак е сръбски медиен бос, шеф на United Group, която в края на миналата година придоби Нова ТВ от Кирил Домусчиев. Покрай сделката той взе и вестниците на “айсберга на корупцията” Делян Пеевски.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране