14.05.2015 | 13:07
Ментата за списъка на Цветан Василев: Абсолютно чист съм! Няма да ме спре!
Разликата между мое посещение в тази банка и посещение на Иван Костов е огромна, твърди Цонев

Депутатът от ДПС Йордан Цонев е в списъка на хората, посещавали Цветан Василев. Въпросният списък бе разпространен днес в медиите. Той е подписан лично от банкера Василев. Йордан Цонев, повече известен като Данчо Ментата, трябва да се е засякъл и с Иван Костов в кабинета на Василев, тъй като според списъка те са влизали в сградата на ТВ7 с две минути разлика.

Депутатът от ДПС обаче отговори така: „Нямам спомен да съм го засичал Костов. Разликата между мое посещение в тази банка и посещение на Иван Костов е огромна. Първо, защото аз нямам сметки там – представяте ли си, ако имах? Нямам кредити там, представяте ли си, ако имах? Членове на моето семейство нямат консултантски договори, представяте ли си, ако имах? Г-н Костов е имал, уви. Не може да ме пришиват към хора, които имат може би и неслужебни отношения. Аз съм имал чисто служебни отношения. Декларирал съм, че нямам никакъв конфликт на интереси, нямам никакви лични отношения с тази банка, нито със собственика и никога не съм имал.“

„Целта е да бъдем пришити към нелоялни практики, да бъдем инсинуативно сложени някъде там, както той се изразява в писмото си така – с намеци“, каза още Цонев.

Той се обърна и към банкера Цветан Василев така: „Искам да му кажа на г-н Василев, че съм абсолютно чист и че няма да спра усилията си българският народ да научи, че той е човекът, който е нанесъл най-тежкия удар на българската финансова система след 1996 г. Че го е направил съзнателно, че го е направил умишлено, че е знаел какво прави, че е знаел, че ограбва българския народ, че ще нанесе рано или късно много тежък удар върху финансовата система.

Йордан Цонев обясни, че срещите му с Василев са имали служебен характер във връзка с изготвяни законови промени в банковия сектор, понеже депутатът тогава бил председател на парламентарната бюджетна комисия. „Срещал съм се с всички банкери, с някои от тях в моя кабинет като председател на бюджетната комисия, с някои от тях – в техните кабинети, с някои от тях – в централната банка, на различни места. Г-н Василев го познавам от края на 90-те години. Никога не съм си говорил с него по други теми освен служебни, за законодателството, промени в законите за банките“, каза Цонев.

Той коментира още: „Не съм се засичал с Иван Костов и не съм разговарял с него. С него не разговаряме от 2000 г. и това е публична тайна… Не виждам проблем да говоря по определени теми с лица, които са основни пазарни участници. Може да питате г-н Хампарцумян, може да питате шефката на ДСКаса, може да попитате ръководството на БНБ, може и други банкери – колко често сме се срещали, а то е много често. От лятото на 2013 г. до 11 март 2014 г. и с ваша помощ (на медиите – б.а) обсъждахме промените в банковото законодателство, касаещи такси, ипотечни кредити. Имаше много бурен дебат в обществото.“

Йордан Цонев добави, че е имал десетки, „да не кажа стотици срещи“, с Асоциацията на банките и с ръководители на банки.

След приемането на законодателните промени обаче повече срещи с банкери не е имал.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране