23.01.2015 | 13:45
Местан призна: ДПС е в пълна изолация
Движението не може да събере гласове дори за внасяне на вот на недоверие

ДПС ли е в изолация или вие вкупом се изолирате от ценностите на съвременната демокрация? На наша страна са международните договори и заявявам отговорно, че ще потърся правата си в Страсбург – не защото не обичам родината си, а защото искам да я видя като демократична родина на равноправни граждани.

Това заяви в парламентарна декларация лидерът на ДПС Лютви Местн. Той показа пред народните представители разписка за платена глоба, която му е наложена заради агитация на език различен от българския по време на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори.

Дискриминационният текст в Изборния кодекс беше приет с много мил консенсус между всички парламентарни сили без една – ДПС, посочи Местан. „Останахме в изолация при отстояването на изконното човешко право – майчин език, но ДПС ли е в изолация или вие вкупом се изолирате от ценностите на съвременната демокрация“, попита той и обяви, че заедно с други санкционирани свои колеги ще потърси правата си в Страсбург. Това ще се случи не защото депутатите от ДПС не обичат родината си, а защото искат да я видят като демократична родина на равноправни граждани, обяви Местан. Според него ДПС се оказва в изолация всеки път, когато поставя въпроса за майчиния език в закона за просветата, в този за гражданската администрация, за българското гражданство или за реабилитация на репресирани лица.

Местан припомни друга изолация, в която е останала неговата парламентарна група – при приемането на удължаване на референдума върху правото на граждани на Европейския съюз да купуват земя в България. „Бяхме сами, изолирани от огромно антиевропейско мнозинство, което в нарушение на Договора за присъединяване в ЕС гласува удължаване на мораториума. Кой тогава бе в изолация? Огромното мнозинство или ДПС, която макар и сама остана вярна на европейската си същност. Не на ДПС, а на вас и ви се наложи да се явите на тежкия поправителен изпит на европейските ценности“, каза Местан.

Според него днес останалите партии „доволно потриват ръце“, че са оставали ДПС самотни в противодействие на ксенофобията и омразата. „Ако днес сме сами в тезата, че никой няма право да обижда ромите, то това не е изолация, а въпрос на политическа гордост“, категоричен бе Местан. По думите му, ако един министър си е позволил подобни квалификации, това е много по-сериозен довод за вот на недоверие, отколкото цялостната политика на едно министерство.

Отстояването на мултикултурализма Местан нарече силата на ДПС, макар други да определят това като слабост. Според него популизмът има общи характеристики, независимо дали той е ляв или десен. Целта на искането за вот на недоверие не е била сваляне на кабинета, нито в ДПС са имали илюзия, че Петър Москов може да подаде оставка. „Целта ни бе да проверим дали е наличен демократичен ресурс и да го мобилизираме за ценностни дебати за ксенофобията и езика на омразата“, призна Местан.

Такива дебати очевидно няма да има, но не заради изолацията на ДПП, а заради ценностната изолация на другите партии, подчерта той. Според Местан, ако не са били той и колегите му, думите на Москов са щели да бъдат подминати. Друг положителен ефект Местан нарече фактът, че е умрял митът за ДПС и БСП като присъдружни партии.

Вероятно заради реакцията на ДПС езикът на омразата ще се посмути и поприбере, временно ще се скрие, но вече е ясно, че той е характеристика на един министър от кабинета „Борисов“, посочи Местан. Рано или късно този език отново ще избуи, защото грозният изказ е израз на грозно ксенофобско мислене, прогнозира лидерът на ДПС. Според него, за да се преборим с този език думите за „ново качество на политическия диалог“ и свенливите думи на осъждане няма да са достатъчни. Време е за реална политика на наказване на тези думи, призова той.

1 коментар

  1. До редакцията каза:

    Що пишете глупости! Точно обратно е заглавието. Не четете Евангелието като дявола.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране