01.07.2024 | 17:41
Местни организации на ДПС се разбунтуваха срещу Пеевски
Структурите поискаха реакция от Ахмед Доган заради чистката в ДПС и отстраняването на Рамадан Аталай

Общинската организация на ДПС в Асеновград се възпротиви на решението на пловдивския областен съвет да снеме доверието си от дългогодишния депутат на движението Рамадан Аталай и се обяви против назначението за зам. областен управител на Пловдив.

Отпорът отново идва от страна на Елван Атилла, съпруга на бившия депутат и зам.-министър Юджел Атилла, която е модератор на фейсбук групата “Аз подкрепям Ахмед Доган”. В нея тя публикува декларация до почтения председател на партията Ахмед Доган, подписана от членовете на общинския съвет на ДПС в Асеновград, кметове и общински съветници. В нея се посочва, че “снемането на доверие от дългогодишния народен представител г-н Рамадан Аталай намираме за опит да се дискредитира самият Почетен председател на ДПС и да се подмени ДПС, което за нас се явява недопустимо”, и се допълва, че подобни действия се считат за “изключително омерзителни” към работата на общинската структура”.

В декларацията подписалите се не са съгласни с аргумента за сваляне на доверието от Аталай, а именно изборните резултати, и се посочва, че за тях има много “комплексни причини”.

От общинската структура винят за резултата най-вече областния председател в Пловдив Юксел Расим, който по думите им “умишлено не е проявил активност по време на предизборната кампания” и даже давал “наставления” към общински структури да са пасивни по време на вота. Самият Расим пък заяви, че снетото доверие от Аталай е заради “низходящата тенденция в рамките на последните пет вота”, в които доайенът на ДПС е водил листата.

Аталай е водач на листата на ДПС от редовните избори през април 2021 г. насам. Тогава партията събира в изборния район 10 833 гласа. През юли 2021 г. резултатът спада до 8351 гласа до вота през юни, когато партията получи 6427 гласа в 17 МИР – Пловдив-област. На предишните избори на 2 април 2023 г. събра 7811 гласа

Срещу решението за снемането на доверие от Аталай реагира остро и общинската структура на ДПС – Първомай и на тази в Кричим.

И те, както колегите им в Асеновград смятат, че за изборния резултат в Пловдив-област не може да се обвинява еднолично водачът на листата Рамадан Аталай. “Считаме, че несъобразността с Устава на партията, грубият и криминален подход на внесеното предложение от Юксел Расим не може и не следва да породи какъвто и да е било ефект и се явява нищожно”, пишат от структурата.

Членовете на ДПС в Асеновград на са доволни и за назначението в областната управа. В края на юни кабинетът “Главчев” смени областните управители на Кърджали, Пловдив, Търговище и Хасково. Кадрите на ГЕРБ бяха заместени с кмет на ДПС (Кърджали), депутат на ДПС (Хасково) и общински председател на ДПС (Търговище). За зам. областен управител в Пловдив пък бе назначена Нурджан Караджова (отново кадър на ДПС).

Според асеновградската структура за заместник областен управител на Пловдив е назначено “лице от Асеновград, за което общинската структура на ДПС – Асеновград, не само не е поискано мнение, а дори не бе уведомена за това решение”. ДПС – Асеновград, намира това решение за изцяло “изтъргувано” от областния председател на ДПС – Пловдив-област, и не сме съгласни с него”, пишат партийците.

От организацията посочват, че всички членове на ДПС – Асеновград, са верни на принципите на движението от дълги години и в името на своите баби и дядовци, които са били и сред основателите на структурата, не могат да приемат “такова търгуване с власт”. Те се обръщат към Доган с призив да вземе мерки в спешен порядък.

Казусът с Рамадан Аталай е само част от “чистката в движението” (по думите на Гюнер Тахир, председател на Национално движение за права и свободи (НДПС) и един от основателите на ДПС), започнала в началото на миналата седмица.

На 21 юни след акция на антикорупционната комисия във Варна беше задържан бившият областен председател на местната организация на ДПС Сали Табаков. Арестът му бе последван на 25 юни от оставката като депутат на сочената като близка до него и Доган Филиз Хюсменова. Нейният аргумент беше слабото представяне на партията във Варна.

На 26 юни от парламентарната група на ДПС бе изключена и Айсел Руфад, а едновременно с това тя бе свалена и от поста на областен координатор на движението в Шумен. Като официална причина също бяха посочени “лошите изборни резултати на ДПС” в областта и в Турция (като зам.-председател на партията Руфад отговаряше за вота в съседната държава).

Същия ден служебният кабинет смени областни управители на Кърджали, Хасково и Търговище с представители на ДПС.

На 28 юни вечерта се разбра, че областната структура на ДПС в Пловдив е свалила доверието си от дългогодишния депутат на движението Рамадан Аталай (той е бил народен представител в 13 парламента – от 38-то Народно събрание до сега). Мотивът им отново е свързан с изборните резултати, а Аталай също е сочен за близък до Доган. В събота от публикации в социалните мрежи (на Елван Атилла – кандидат-депутат от Бургас на последните избори, но не влязла в парламента) се разбра, че е била освободена и дългогодишната секретарка на Доган в централата на партията – Биршен Ибрямова. Тя е и съпруга на Джейхан Ибрямов, който е депутат осми мандат в този парламент и беше избран от Търговище. Ибрямов беше зам.-министър на регионалното развитие в правителството “Орешарски”. Биршен Ибрямова е в управлението (заедно с Доган) на две фондации, свързани с ДПС – “Либерална интеграция” и “Хермес”.

Същия ден пресцентърът на ДПС разпространи кратко изявление на Делян Пеевски от негова работна среща с общинските кметове на партията, на която са присъствали както депутати, така и членове на ръководството й: “Новото начало за ДПС е факт. Който не го разбира, остава в миналото. За нас най-важен е гласът на хората и волята на структурите”, каза Пеевски.  В изявлението бяха изброени и присъствалите на срещата – нито сред тях, нито на разпространените кадри от събитието се вижда другият официално избран председател Джевдет Чакъров, както и евродепутатът Илхан Кючук.

1 коментар

  1. Адам каза:

    Шиши ще види сметката на ДПС, както Нинова на БСП….

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране