27.01.2023 | 20:46
„Мета“ отряза „умно-красивите“. Доволни са от модерацията на Фейсбук и няма да няма да сменя „Телус“
Няма основание за прекратяване на договора с „Телус“, стана ясно на парламентарната комисия за е-управление

Извършен е задълбочен одит на българския модератор на Фейсбук – „Телус“ и не са открити несъответствия или нарушения. Това стана ясно от отговор на Яков Туровски, директор на „Обществени политики“ на „Мета“ за Централна и Източна Европа.

Официалното му писмо бе изчетено на последното заседание на парламентарната комисия за е-управлението към 48-ото Народно събрание, която се занимаваше с казуса с модерацията на социалната мрежа.

Припомняме, че част от либералната общност, която преди години се самоопредели за „умно-красивата“ каста на нацията, възропта срещу стандартите в социалната мрежа. Те твърдят, че умишлено са заглушавани и цензурирани и се допускала твърде много руска пропаганда.

Преди две седмици дори имаше протест, а след малобройната демонстрация пред офисите на „Телус“ бе обявено, че тази фирма повече няма да работи с „Мета“ – компанията, собственик на Фейсбук. „Бомбата“, обявена от Гражданско движение БОЕЦ се оказа най-обикновена фейк новина, която бе опровергана по категоричен начин.

От писмото на Яков Туровски, което бе изпратено до парламентарната комисия, стана ясно и нещо друго – че модерацията се извършва в комбинация на изкуствен интелект, модератори и по сигнали на потребители.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране