06.07.2022 | 18:15
Методи Андреев: Бойко Борисов е цирков артист, всеяден е и защитава руските интереси
Руснаците не са глупаци - нито ще затворят посолството, нито ще има война
Бойко Борисов е цирков артист, който защитава руските интереси. Руснаците не са глупаци – нито ще затворят посолството, нито ще има война. Това каза пред Фрог нюз политическият анализатор Методи Андреев. Ето какво още допълни той:

Г-н Андреев, изненадаха ли ви Цветан Цветанов с разкритията, че Бойко Борисов се е срещал с хора от Русия, включени в забранителния списък на ЕС? 

Истината е, че отдавна знаех за тези срещи. Само не знаех кои точно са тези хора.

Говорим за втория мандат като премиер на Борисов, нали така?

Да, точно така. Между другото тогава излезе информация, която бе много сериозна. Оказва се, че тогава ген. Леонид Решетников се е срещал не само с Корнелия Нинова, но и със самия Борисов. Затова малко по-късно в много мои изяви поддържах тезата, че Борисов върна втория мандат заради поет ангажимент към Русия.

И какъв е бил той?

Да прокара техни геополитически интереси. Да ви припомня, че по време на втория си мандат, ГЕРБ бе в коалиция с Реформаторския блок. А той нямаше да подкрепи например възобновяването на проекта АЕЦ “Белене”. Или пък щеше да се опълчи срещу строителството на “Турски поток”.  За да изпълни поетите към Русия ангажименти, Борисов имаше нужда от коалиционни партньори, които да му се вържат. И затова пое предварителен ангажимент, че ако Цецка Цачева загуби като кандидат-президент, той ще сдаде властта. Така изпълни молбата и на Решетников да няма повече президент като Росен Плевнелиев, който бе открит антикремълски говорител. Да не ми обяснава сега колко е лош Румен Радев, а да си спомни какъв огромен принос има Борисов, за да се стигне до избора му за президент. Друг е въпросът, че за втория му мандат много хора като мен го подкрепиха заради неговата борба с корупцията.

Сега бихте ли го направили?

Не, защото смятам, че Бойко Борисов и Румен Радев са един дол дренки. Това е истината.

Депутатите от РБ усещаха ли близостта между Борисов и руските представители?

Не смятам. Но зная, че срещите с Томислав Дончев и Теменужка Петкова са проведени извън България.  Този факт е бил пазен в тайна.

А Цветан Цветанов сподели ли ви нещо за срещите, за които сега говори?

Не, просто един път ми каза: “Има едни истории там, но хайде, че още съм член на ГЕРБ и имам ангажимент”. Те него го изпързаляха за тези апартаменти.

Да не искате да кажете, че имотите са били претекст за неговото отстраняване от ГЕРБ?

Да, защото той бе единственият гербаджия, който имаше силно изразена проевропейска и пронатовска ориентация. Не зная детайли за отношенията между него и Борисов. Но по отношение на случая “Скрипал”, Цветанов бе категоричен да се включим в санкциите срещу Русия. Тогава Бойко Борисов публично го скастри и му каза да не се бърка в управлението на държавата. Това бе и причината аз да се дистанцирам от тези хора и да направим “Група за натиск”.  И досега има много членове на ГЕРБ, които не искат да повярват, че Борисов обслужи руски геополитически интереси.  Но то се вижда. Трябва да си пълен дебил, за да не разбереш чии интереси се защитават с построяването на “Турски поток”. Ако бе българският, сега не би трябвало да има проблем с газа. Нали по тези тръби тече руски газ. А защо той не влиза у нас?! Защо бе тази работа – да взимаме такси от газопровода и 50 години да го изплащаме! Цялата работа е ясна.

В личен разговор с Борисов усещахте ли проруската му ориентация?

Помня следната история – казваше, че за да има етнически мир, ДПС трябва да си получава своя “десятък”. Това бе много показателно за мен. Твърдеше, че на ДПС не трябва нищо да се отказва. Това, както знаете, е опорната точка и на хората, които създадоха ДПС. Говоря за ДС.

Но Борисов онзи ден защити изгонването на 70 руски дипломати, заподозрени в шпионски действия на територията на страната ни. 

Ние си имаме работа с Бойко Методиев Борисов. Това е човек, който е безпринципен. През цялото си управление той демонстрира всеядност. Това е чиста проба демагогия. Както е демагогия, че ако бил той на власт, бензинът щял да е 1,50 лв. А в рамките на неговото управление “Лукойл” не е платил нито лев данък. Той разписа на “Лукойл” концесията на “Росенец” за 30 години. Да не говорим, че назначи в КЗК Юлия Ненкова, която не можа да образува нето едно дело за монопол и картел на горивата. Нито едно! Един път каза, че има монопол, но после се обърна и съобщи, че няма. Смятам, че Борисов е като пътуващ цирков артист – ходи и говори неща, които хора като мен изобщо не възприемат. Нещо повече – настройват ме негативно. Друг е въпросът, че умни хора като Делян Добрев му се хващат на приказката и ходят да го защитават по телевизиите. Не мога да разбера поведението му, защото Добрев не е глупак. Интелигентно и умно момче е. Той много добре знае цялата истина за АЕЦ “Белене” и схемите, които бяха преследвани. Договорите за двата реактора, заради които България плати милиард и двеста милиона лева – той бе зам.-министър по времето на Борисов. А после го направи представител на държавата в “Лукойл”.

Кого визирате?

Красимир Първанов. Да не говорим, че Румен Овчаров бе също назначен от Борисов за представител на държавата в “Лукойл”. За какво ви говорят тези неща?!

За какво? 

Говорят за това, че Бойко Борисов защитава руските интереси. Да назначиш човек с прокремълски позиции за представител на държавата в “Лукойл”, това го направи именно Борисов.

Смятате ли, че ще се стигне до закриване на руското посолство?

Това са пълни щуротии.  Както бе щуротия и това, че щяло да има война. Нито ще се случи едното, нито другото. Руснаците може и да се правят на много обидени, но в крайна сметка не са глупаци. Те знаят, че няма да се затвори посолството. И се надявам, че приключи времето, когато можеха да си развяват байрака и да си правят каквото си искат.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране