17.06.2015 | 1:04
Миков пита ГЕРБ: Къде живеете? В Брюксел, Париж, Мюнхен?
Ако се направи и възрастта за пенсиониране на 90 г., няма да има нужда да се плащат и пенсии
“По-добре е човек да си събира парите и като му потрябва, да отиде да си плати” – това коментира от парламентарната трибуна председателят на БСП Михаил Миков по повод здравеопазването у нас. Защо човек да си дава парите на Здравната каса, като непрекъснато се твърди, че не може да се контролира харченето им, а и неговото заболяване не се знае дали е социално значимо или не, запита лидерът на левицата.
Той коментира, че ако се направи и възрастта за пенсиониране на 90 г., няма да има нужда да се плащат и пенсии.

Михаил Миков обясни, че през годините, от 1999-та насам, периодически се констатира нежелание на хората да плащат по различни причини – едни поради злоумишлено избягване на здравното осигуряване, други поради невъзможност. По думите му все повече хора отказват да плащат, най-вече след кризата, обхванала България по време на управлението на ГЕРБ.

„Но здравеопазването и здравето е конституционно право. Пазарният подход, който се засилва, може да доведе дотам, че ако се въведат още допълнителни изисквания, няма да има пациенти, които да се обслужват и Здравната каса да си събира 3 милиарда и да си ги разпределяте по някакъв начин”, коментира председателят на БСП. Той припомни и случая с 2 млрд. лв, взети от резерва на Здравната каса.

„Не е добър такъв подход и той няма да върне доверието и няма да накара хората да бъдат по-редовни в плащането”, добави Михаил Миков. Според него има много висока степен на недоверие, парите растат, пациентите намаляват. „Цените на лекарствата растат, частните болници се увеличават, обират скъпите пътеки, в общественото здравеопазване няма пари”, допълни той.

Лидерът на БСП коментира и идеята на здравния министър Петър Москов да бъде въведена санкция – който не минава на профилактични прегледи, да му се увеличи здравната вноска. „На вас ясно ли ви е, че от 4000 практики в България 1000 са т.нар. непримамливи практики, където няма лекар. Ясно ли ви е, че в откъснатите села на 50-60 км от окръжния град, където го е записал личният лекар и никога не го е виждал, пациентът няма пари да отиде на профилактичен преглед”, подчерта председателят на БСП и попита: „Къде живеете? В Брюксел, Париж, Мюнхен? Даже и от жълтите павета се вижда това. Трябва човек да е много откъснат от земята, за да няма представа”, заключи Михаил Миков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране