03.03.2021 | 9:36
Милиони ваксини на „АстраЗенека“ залежават в Европа
Ако Германия продължи със същото темпо, до третата седмица на март ще има 5 млн. неупотребени ваксини

Властите в Германия и Франция са под засилващ се натиск да намерят начин да усвоят по-бързо ваксините на „АстраЗенека“, за да не се стига до трупане на неизползвани дози в следващите седмици, съобщи „Гардиън“. България поиска от двете страни количества назаем, за да се справи с недостига на ваксини за масовата ваксинация. Този ход сега може да се окаже удобен за двете държави.

Вчера стана известно, че в редица страни започва преосмисляне на решението да не се прилага „АстраЗенека“ на възрастни заради липсата на данни за нейната ефикасност сред по-възрастното население. Такива ограничения действат в Белгия, Франция, Германия и др. В понеделник френският медицински регулатор отмени препоръката си да не се използва тази ваксина при хора над 65 г., подобни гласове се чуват и в Германия.

След скандала между производителя и ЕК за забавените доставки през януари, сега в Европа залежават милиони дози от ваксината на „АстраЗенека“. Във Франция количествата са усвоени на 24% при поставена цел от 80-85%. В Германия две трети от доставените 1.4 млн. дози остават на склад по вчерашни данни.

В търсене на обяснение за това се вдигна доста шум около откъслечни съобщения, че и в двете страни хората предпочитат да чакат „Ролс Ройса на ваксините“ – препаратът на „Пфайзер/Бионтек“, припомня британското издание. В Дуйсбург, Германия например представители на местните власти обявиха, че 50 до 70% от часовете за имунизация с „АстраЗенека“ остават незаети или се отменят. В Хамбург – вторият по големина град на страната, такива предпочитания не се забелязват, но там пък признават, че логистиката около прилагането на ваксината само на хора под 65 г. създава доста затруднения.

„Надявахме се, че ваксината на „АстраЗенека“ ще бъде основен двигател на програмата ни, тъй като има скромни изисквания към съхранението и очаквахме да я разпространим чрез лекарските практики преди идването на „Пфайзер“ и „Модерна“, казва Мартин Хелфрих, говорител на здравното министерство на северната провинция. Дотук е било лесно да се намерят достатъчно служители от ключови служби като лекари, пожарникари и пр. с помощта на синдикатите. Но се оказва сложно да се организират млади хора с хронични заболявания, като се наложило да се пращат покани по пощата за записване на час по телефона, което причинило сериозно забавяне.

На места се тестват необичайни методи за пласиране на непожеланите дози – за всяка останала доза в Дуйсбург например, специално разработен софтуер изпраща текстови съобщения към трима души от списък с потенциални кандидати за ваксина. Който пръв отговори, получава „резервацията“.

Във Франция също имаше съмнения към ефикасността на „АстраЗенека“. Там и лекари се включиха в общата полемика, като заявиха, че не препоръчват тази ваксина. Част от здравните работници не я искат заради страничните ефекти, които наблюдават у част от колегите си. В публикацията не се споменава какви са те, но у нас след първата доза много хора развиват грипоподобни симптоми, които отшумяват до 2-3 дни. Големият проблем във Франция обаче идва не от настроенията – те не са масови, а от решението на властите да се фокусират основно върху най-възрастните и рискови групи, като обитателите на старческите домове. Точно за тях обаче ваксината на „АстраЗенека“ не е одобрена за приложение.

Този месец в ЕС се очакват милиони дози от „АстраЗенека“, „Пфайзер“ и „Модерна“. Затова за Франция и Германия се очертава като все по-голям проблем да усвоят трупащите се количества. Според оценка на „Ди Велт“ от понеделник, ако Германия запази същото темпо на ваксинация, към третата седмица на март ще е натрупала почти 5 млн. неупотребени дози. Франция трябва значително да ускори кампанията си, след като миналата седмица включи в нея и личните лекари, а тази седмица ще мобилизира и аптеките след решение на здравния регулатор от днес.

Според здравния министър Оливие Веран този месец Франция трябва да постави 6 млн. първи дози – двойно повече отколкото през първите два месеца на имунизационната кампания. До средата на май се очаква всички над 50 г. да са ваксинирани. В Германия общопрактикуващите лекари все още не участват във ваксинацията – това се очаква да стане, когато страната започне да получава около 3 млн. дози на седмица, за да не се стига до принуда лекарите да избират на кого от пациентите си да поставят ваксина. В Хамбург въпреки очакваните доставки прогнозират труден период в началото на април, когато ваксинационните центрове на града ще работят на пълни обороти, но няма да има достатъчно дози и за общопрактикуващите лекари. Иначе място за подобрение несъмнено има, отбелязва „Гардиън“ – 6 от 16-те федерални провинции нямаха нито една поставена доза в неделя.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране