13.11.2022 | 23:14
Минеков назначи финансов одит в Народния театър
Министърът предупредил шефа на Народния театър, че назначението на Велислава Кръстева крие риск

Войната в Народния театър води до тежък разпад. Това заяви пред БиТиВи министърът на културата проф. Велислав Минеков.

Той е разочарован от назначенията на няколко лица с политически оттенък. Въпросът е на ръководството тези лица да не дразнят, според него. Той предупредил директора на Народния театър, че изборът му крие рискове.

Все още не искам оставки в Народния театър, сподели министър Минеков.

Назначена е одитна проверка, която да установи назначенията и заплащането. За политическите назначения той попита как ще се изтълкува, ако той назначи за свой финансов съветник Иван Костов.

Минеков очаква още реакции за случващото се в Народния театър.

В Народния театър трябва да има професионалисти, по думите му. Аз съм всички актьори да вземат добри заплати, каза още той. Минеков искал да даде на ГЕРБ централата на СДС. Сградата обаче е дадена на Европейската прокуратура. Все още министърът търси сграда, в която да премести ГЕРБ.

Той заварил забавени обществени поръчки от кабинета Петков и така ведомството ще върне в бюджета 60 милиона лева.

Минеков не е готов да работи с Вежди Рашидов.

Припомняме, че преди дни Захари Карабашлиев подаде оставката си от поста на главен главен драматург на Народния театър, става ясно от информация на сайта „Площад Славейков“.

Причината за неговата оставка е скандалът с надрасканата врата на бившия пиар на ДПС – Велислава Кръстева, която в момента изпълнява тази длъжност, но вече към Народния театър „Иван Вазов“. Само преди три дни, в началото на разгарянето на скандала, Минеков заяви, че в ръководството на театъра са представени всички политически фигури, а за Карабашлиев посочи привързаност с ДБ.

Първият протест бе на режисьора Александър Морфов, който след заявката на директора Васил Василев, че това е вътрешен проблем, сам заяви, че той е извършителя на хулиганството.

„Ще поискам от директора на Народния театър да смени политическите фигури в екипа с професионалисти“, заяви Минеков. По думите му театърът се е превърнал в „кръжок по политически интереси“ и „форма на защита на самия директор“.

Минеков упрекна и всички работещи в Народния театър, заявявайки, че не винаги мълчанието е злато.

Карабашлиев сподели позицията си в социалните мрежи, в която обосновава решението си и отрича да е политически и партийно обвързан.

Писателят определя своята оставка като уважително действие към институцията Народен театър, чиято атмосфера е отровена от разразилия се скандал, който е излязъл далеч извън стените на театралната институция.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране