25.09.2022 | 21:56
Минеков погна почетния консул на Молдова заради заплахи за убийство
Собствениците на тютюневите складове в Пловдив не може да ме сплашат толкова лесно, категоричен е министърът на културата

Министърът на културата проф. Велислав Минеков ще поиска информация от молдовските власти за почетния консул на Молдова в България инж. Веселин Чипев. Това обяви самият Минеков в интервю за Нова телевизия. Причината той да изисква информация за почетния консул на Молдова у нас е, че инж. Чипев е собственик на „Кепитъл холдинг груп“ – компанията-инвеститор, която притежава бившия тютюнев склад на бул. „Христо Ботев“ в Пловдив. Складът беше премахнат, тъй като фирмата планира да издигне на негово място сграда с жилищни и административни помещения.

Срещу това се обяви Министерство на културата с аргумента, че обектите в зоната „Филипопол-Тримонциум-Пловдив“ са паметник на културата. Към министър Минеков пък бяха отправени заплахи за убийство заради опита му да спре багерите, които преди по-малко от месец започнаха да събарят старите и необитавани постройки.

Според проф. Велислав Минеков заплахата е дошла по линия на собственици, които са “изненадани” от неговото поведение. “Свикнали са, че всичко е тяхно”, заяви той. “В заплахата, която е била публикувана, е изказано съжаление, че не съм бил гръмнат на място в Пловдив. Тя е публикувана на сайта на собственика на срутената сграда, който е почетен консул на Молдова. Ще искам обяснение от моя колега в Молдова, каква е ролята му като почетен консул на Молдова и каква е ролята му като такъв у нас”, каза още Велислав Минеков.

Министърът на културата отрече да изисква по-сериозни мерки спрямо сигурността му. “Това означава да искам охрана. Това е ненормален живот. Остава ми още малко като министър, да си свърша работа човешки и да си ходя”, каза професорът от Художествената академия.

“Проблемите с тютюневите складове в Пловдив са от 2009 г.”, поясни Минеков. “Когато се разбра, че тръгвам за Пловдив, изведнъж посред нощ багерът е прекъснал работа”, разказа още служебният културен министър.

В началото на септември Велислав Минеков подаде официални жалби до МВР и Прокуратурата на Република България заради заплаха за убийство покрай скандала с тютюневите складове в Пловдив.

Става дума за публикация в пловдивски новинарски сайт, който по данните на проф. Минеков е свързан със собствениците на складовете. „Нощес в 1:05 ч. излезе с широк материал. От този материал разбираме колко полезни са тези срутвания и колко вреден съм аз като министър, защитаващ историята и националната култура…“, разказва преди дни професорът.

„Но в едно изречение има едно нещо много странно: там се казва, че е трябвало да бъда застрелян. Точно това което чувате, но вижте, по чудо още не съм застрелян“. Смятали, че могат да спасят „разрухата със стрелба“, иронизира министърът.

„Аз не мога да бъда плашен толкова леко, през годините толкова пъти са ме заплашвали, с пистолет, и с брадва и луд човек са изпращали, и колата ми подпалиха, другата я отнеха пред ръцете ми…“, разказа Велислав Минеков.

Според министъра, и сега за пореден път нямало да бъде сплашен: „Напротив, аз така още повече побеснявам и ставам по-действен“. Твърди, че „ни най-малко“ не се притеснява за сигурността си. „Напротив, така ми е още по-приятно, че съм заплашен“.

Собственикът на бившите тютюневи складове „Кепитъл холдинг груп“ придобива имота през декември 2021 г. От Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) твърдят, че до средата на септември сградата ще бъде обявена за единична културна ценност, но собствениците бързат да я съборят преди това.

Някога символ на индустриално могъщество, днес сградите в Тютюневия град се саморазрушават под натиска на времето, докато чакат община и държава да решат какво да правят с тях. Собствениците им имат идеи за големи инвестиции в квартала, които не могат да се осъществят, докато от НИНКН към Министерство на културата не определят режимите за опазване на сградите и не кажат какво може и какво не може да се променя по тях.

Поредната такава бомба в квартала избухна в края на август, когато започна разрушаване на една от зле поддържаните сгради – на ул. „Христо Ботев“ 51.

обственик на компанията-инвеститор е инж. Веселин Чипев, който е и почетен консул на Молдова в България от 2015 г. Консулският окръг, за който той отговаря, обхваща областите Пловдив, Хасково и Стара Загора.

Чипев е магистър по „Механизация на производството в хранително-вкусовата и биотехнологичната промишленост“, като дипломата му е от Висшия институт по хранително-вкусова промишленост. Бил е експерт към Комисията за борба с корупцията към Министерския съвет, асоцииран член към Международна полицейска асоциация, председател на УС на Българско-молдовска търговско- промишлена камара, награден е от министър-председателя на Молдова – Павел Филип с орден първа степен на правителството за особени заслуги в дипломацията.

44-годишният пловдивчанин е собственик и на множество компании в сферата на строителството и недвижимите имоти, собственик и управител на компания за цигари.

Чрез фирма „Кепитъл Сити Център” ООД управлява и притежава най-големия търговски, финансов, жилищен и офис център в центъра на Пловдив – Capital City Center, като в активите на дружеството влиза и хотел Роял Спа Велинград.

Инж. Веселин Чипев е и собственик и управител на фирма „Евромакс Логистик” ЕООД –фирма, притежаваща лиценз за извършване на международни превози на товари, както и отдаване под наем на луксозни леки и товарни автомобили.

Пловдивчанинът подкрепя и участва в множество инициативи и чествания на бележити дати, значими празници и културно-просветни събития в България и Молдова. Като предприемач, действащ на територията на България и Молдова, той подпомага множество събития, свързани с укрепване на приятелските отношения между двете страни, най-вече в областта културата. За него винаги е било важно да спомага за развитието на културните взаимоотношения, като тези усилия са давали и дават възможност за изяви на множество колективи и културно-просветни институции, пише на сайта на почетното консулство на Молдова у нас.

2 коментара

  1. Веско от автото каза:

    Докога “гениите” от автото ще стават дипломати в тази страна!? Този с просото на две кокошки не може да се справи!

  2. Веско Маршрутката каза:

    Веско Маршрутката — “консулът”. Eдва изкласил автото с тройки. Човекът е с интелект на амеба! Караше една маршрутка. После не знам как го приеха във ВХВП и там тройки. На тати “геният”. После незаконните фабрики за цигари – яко схеми, престъпления, нелегални молдовци, хванати точно в неговите нелегални, порутени помещения за производство на филтри и цигари! Човекът скоро си плати та и доктор хонорис кауза го направиха на някакъв селски раб фак. Има нужда от признание момчето, да се легализират престъпленията!
    Господин Чипев – тройкаджията престъпник! Селският дипломат!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране