02.01.2015 | 0:41
Минималната заплата се увеличава с 20 лв., максималният осигурителен доход – с 200 лева
Влизат в сила електронните болнични листове

От 1 януари минималната работна заплата се увеличава с 20 лева и става 360 лева, като през годината е заложено още едно увеличение – до 380 лева от 1 юли. Също от 1 януари с 200 лева се увеличава максималния осигурителен доход и той става 2600 лева. От 240 на 300 лева пък се повишава минималният осигурителен доход за земеделските производители.

От днес осигурителният стаж за пенсиониране се увеличава с 4 месеца, а пенсионната възраст остава без промяна. Условията за ранно пенсиониране на работещите първа и втора категория труд също се запазват до края на 2015 г.

От 1 януари се спира отпускането на втора социална пенсия за инвалидностт. В момента при право на повече от една инвалидна пенсия се получава по избор една от двете в пълен размер и 50 на сто от останалите, а когато една от пенсиите е социална пенсия за инвалидност, тя се изплаща в размер 25 на сто. От догодина втората социална пенсия в размер на 25 на сто няма да се плаща. Аргументът е, че за един и същ осигурителен риск се получават две еднакви по своята същност плащания от държавното обществено осигуряване. С премахването й разходите за пенсии ще се намалят със 7.3 млн. лева.

Промени има в изчисляване на размера на майчинството за първата година след раждането – обезщетението ще се изчислява на база доходите на майката за 2 години назад, а не както досега – 18 месеца назад.

Също от 1 януари влизат в сила електронните болнични листове. Те ще бъдат подавани към Националния осигурителен институт директно от лекарите, зъболекарите или лечебните заведения. Пациентите ще продължат да получават хартиено копие на болничния, но само, за да го представят на работодателя за оправдаване на отсъствието си.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране