23.07.2021 | 13:44
Министърът на енергетиката уволни ръководството на БЕХ
Андрей Живков освободи всички членове на борда заради "Булгартрансгаз"

Служебният министър на икономиката Андрей Живков уволни ръководството на Българския енергиен холдинг. Живков е прекратил правомощията на всичките пет членове на съвета – Валентин Николов, Иван Андреев, Диян Димитов, Стелиан Коев и Александър Църноречки, става ясно от прессъобщение на енергийното министерство. Петимата са освободени с основание тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения. Пред БНР от енергийното министерство уточниха, че причините за уволнението на ръководството на БЕХ са липсата на резултати по искането на министъра да бъде освободено ръководството на „Булгартрансгаз“. Членовете на борда на директорите не се освобождават от отговорност.

До отстраняването на членовете на БЕХ се стигна след съпротива на холдинга да смени ръководството на „Бултартрансгаз“ заради установени нарушения при строителството на „Балкански поток“. Проверка на КЕВР потвърди, че газовото дружество не е искало предварително одобрение от регулатора за сключването на строителните договори и взимането на банкови заеми за покриване на плащанията по тях. Покрай проекта задлъжнялостта на „Булгартрансгаз“ е скочила от 4 млн. на над 2,6 млрд. лв. БЕХ взе решение, с което задължи надзорът на „Булгартрансгаз“ да смени ръководството на компанията, но според министерството решението остава неизпълнено.

Остраняването на членовете на борда на енергийния холдинг става броени дни след вписването им след проведените в края на мандата на предходния кабинет консурс за нови управли на публичните предприятия. Като нови членове на борда на БЕХ временно до провеждане на конкурс влизат Мария Велкова, Веселина Канатова – Бучкова, Ива Петрова и инж. Пламен Дилков и Антон Симеонов. Те ще заемат постовете за максимум 6 месеца.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране