10.06.2021 | 13:25
Министерствата търсят договори, свързани с Пеевски и Божков
Следващият списък на НАП и ДАНС ще е с акционери и членове на управителни и надзорни съвети

Продължава работата по разширяване на списъка със свързаните лица на санкционираните по закона „Магнитски“ Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков и 64-те техни фирми.

Това заяви служебният министър на финансите Асен Василев на брифинг в Министерски съвет. В сряда финансовото министерство публикува списък с 34 фирми, които през последните пет години са били притежавани, контролирани или управлявани от Васил Божков и Делян Пеевски.

„В момента се изработва списък с всички съдружници, акционери, управители и членове на управителни и надзорни съвети в тези фирми за последните пет години и продължават да имат връзка с въпросните лица“, посочи министър Василев. Списъкът се изработва от НАП и ДАНС.

На всички министерства е разпоредено да направят преглед на предприятията с над 50% държавно участие, на които са принципал, и да уведомят за договори и взаимовръзки със санкционираните от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ по закона „Магнитски“.  Предглед на договорите трябва да се направи и от всички държавни структури.

„Все още нямаме обратна връзка дали такива договори са установени“, заяви Асен Василев.

Той уточни, че Законът за обществените поръчки позволява подобни договори да бъдат преустановени. „В него има много ясно изключение – ако една обществена поръчка би нанесла щета или би застрашила икономическата и националната сигурност на страната, това лице може да бъде изключено по допустимост“, каза служебният финансов министър.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране