08.06.2015 | 23:44
Москов иска по-висока здравна вноска за пациенти без профилактика
Въвеждат отделен закон за правата на болните

Па­ци­ен­ти­те, ко­и­то не хо­дят ре­дов­но на про­фи­лак­ти­чен прег­лед да бъ­дат сан­к­ци­о­ни­ра­ни ка­то пла­щат по-ви­со­ка здрав­на внос­ка.

То­ва пред­ло­жи вче­ра здрав­ни­ят ми­нис­тър Пе­тър Мос­ков по вре­ме на дис­ку­сия за пра­ва­та на па­ци­ен­ти­те, ко­я­то се про­ве­де в НС. Дру­ги­ят ва­ри­ант за сан­к­ция за про­пус­на­ли­те го­диш­ни­те про­фи­лак­тич­ни прег­ле­ди, е да си зап­ла­щат са­ми ле­че­ни­е­то в слу­чай, че се раз­бо­ле­ят.

За­ед­но с па­ци­ен­т­с­ки­те ор­га­ни­за­ции Мос­ков ще раз­ра­бо­ти пред­ло­же­ния за за­ко­но­ви про­ме­ни, ко­и­то ще бъ­дат вне­се­ни в МС. Иде­я­та е с те­зи мер­ки бъл­га­ри­нът да бъ­дести­му­ли­ран да по­се­ща­ва ре­дов­но про­фи­лак­тич­ни­тепрег­ле­ди. Та­ка се уве­ли­ча­ва шан­сът, ако па­ци­ен­тът евен­ту­ал­но има ня­как­во се­ри­оз­но за­бо­ля­ва­не, то да бъ­де ди­аг­нос­ти­ци­ра­но нав­ре­ме и ле­че­ни­е­то да бъ­де ус­пеш­но.

И в мо­мен­та има пред­ви­де­ни сан­к­ция в раз­мер на 50 лв. за хо­ра­та, ко­и­то не хо­дят на про­фи­лак­ти­чен прег­лед. Спо­ред Мос­ков оба­че та­зи мяр­ка не ра­бо­ти. Той обя­ви още, че се об­мис­ля и про­мя­на в тру­до­во­то за­ко­но­да­тел­с­т­во. Тя пред­виж­да пол­з­ва­не­то на ед­нод­не­вен от­пуск за по­се­ще­ние на лич­ния ле­кар.

По вре­ме на дис­ку­си­я­та па­ци­ен­ти от­но­во по­ис­ка­ха от­де­лен За­кон за пра­ва­та им, как­то и фи­нан­си­ра­не на ор­га­ни­за­ци­и­те им от стра­на дър­жа­ва­та. Спо­ред здрав­ния ми­нис­тър не е не­об­хо­дим от­де­лен за­кон за пра­ва­та на па­ци­ен­ти­те, ако в За­ко­на за здра­ве­то, За­ко­на за ле­кар­с­т­ва­та и За­ко­на за здрав­но­то оси­гу­ря­ва­небъ­дат впле­те­ни га­ран­ции за за­щи­та пра­ва­та на па­ци­ен­ти­те. „Кри­те­ри­и­те за спаз­ва­не­то на па­ци­ен­т­с­ки­те пра­ва са три – дос­тъп­ност, бе­зо­пас­ност и ка­чес­т­во”, ко­мен­ти­ра от своя стра­на уп­ра­ви­те­лят на НЗОК Глин­ка Ко­ми­тов.

Той под­чер­та, че по от­но­ше­ние на дос­тъп­ност­та Бъл­га­рия е на тре­то мяс­то в ЕС, но по от­но­ше­ние на бе­зо­пас­ност­та и ка­чес­т­во­то, стра­на­та ни не мо­же да се пох­ва­ли с доб­ри ре­зул­та­ти.За по­ре­ден път се пос­та­ви въп­ро­сът и за­то­ва, че у нас ня­ма точ­на де­фи­ни­ция на „ле­кар­ка греш­ка”. Въп­ре­ки то­ва пред­се­да­те­лят на ВКС Ло­зан Па­нов да­де при­мер с три зна­ко­ви ре­ше­ния на съ­да, ко­и­то до­каз­ват ле­кар­с­ка греш­ка и по ко­и­то са  при­съ­де­ни обез­ще­те­ния на па­ци­ен­ти­те. Та­ки­ва са при­чи­ня­ва­не на трав­ми и се­ри­оз­ни ув­реж­да­ния при опе­ра­ции, как­то и заб­ра­вя­не на ко­нец в ор­га­низ­ма на па­ци­ен­та. Па­нов до­пъл­ни, че де­ла­та за ле­кар­с­ки греш­ки се уве­ли­ча­ва­ли нез­на­чи­тел­но.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране