27.09.2015 | 0:09
Москва и Киев договориха газа
"Газпром" намали цената за Украйна до 230 долара за хиляда кубика

Русия и Украйна договориха условията за доставки на газ за зимния сезон от началото на октомври до края на март 2016 г. Енергийните министри на двете страни се ангажираха в Брюксел да осигурят непрекъснат транзит на природния газ през украинска територия за останалите страни от ЕС. „Газпром“ се съгласи да намали цената, на която продава синьото гориво до нивата, сходни с тези, които плащат съседните на Украйна държави. Киев пък склони незабавно да плати на руската компания 500 млн. долара, осигурени с гаранции от ЕС.

Представителите на Москва, Киев и ЕС подчертаха, че документът има предварителен характер и ще бъде подписан идната седмица.

Руският енергиен министър Александър Новак обяви, че цената на газа за Украйна през четвъртото тримесечие на тази година ще бъде около 230 долара за хиляда кубика, съобщи ТАСС.
С 500-те милиона долара от ЕС Украйна ще купи през октомври 2 млрд. кубика, които да дозапълнят подземните й хранилища. След това Киев ще си донабавя количества за текущи нужди, за да не се налага отново да спира кранчето за транзит към ЕС.

Според ЕК за зимата Украйна ще се нуждае от още 9-12 милиарда кубика, а по оценка на „Газпром“ – от 5-7 млрд. Шефът на компанията Алексей Милер заяви, че няма яснота откъде Киев ще намери пари за тези количества.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране