15.10.2022 | 12:28
Може да има правителство на еврото
Асен Василев става за социален министър, заяви бившият финансист № 1 Симеон Дянков

За да влезем в еврозоната, трябва да овладеем инфлацията. Необходимо ни е редовно правителство, с него много по-лесно може да се прави политика с дълг. А ни трябва много по-значителен дълг. В актуализирания бюджет на предишния кабинет са заложени 16 млрд. лв. Такъв дълг никога не сме взимали. Не е излишен страхът, че може да влезем в дългова спирала.

Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков по бТВ. Влизането на България в еврозоната и приемането на еврото може да бъде обединяващата кауза, която да помогне за съставянето на ново правителство, смята той. Партиите могат да се обединят на тази основа и да съставят правителство, за да избегне България влизането в дългова криза, която ще я отдалечи от влизането в еврозоната, каза още Дянков.

По думите му увеличението на пенсиите от октомври не можем да си го позволим – то е на вересия.

Асен Василев става за социален министър, но не и за финансов, критикува Дянков. И подчерта, че финансовите министър трябва да е лошият в едно правителство и да казва, че нямаме пари.

Асен Василев раздаваше повече, отколкото можем да си позволим. Не, че не трябва да се вдигнат доходите, но трябва да можем да си го позволим. Всеки финансов министър се оценява според това: има ли висока инфлация, има ли висок дълг, има ли голям дефицит. И по трите показателя Василев не се справи, твърди Дянков.

Според него нямаме и пари, за да закупим самолетите “Грипен”.

Смятам, че заради ситуацията проектобюджетът трябва да влезе в парламента в края на октомври. В бюджетът ще се наддава, защото всички партии се готвят за избори, каза още Симеон Дянков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране