11.05.2015 | 20:40
Може ли министър да има 4 различни подписа?
НПО иска разследване дали Христо Иванов лично е подписвал документи

Факсимилета от четири заповеди на правосъдния министър Христо Иванов, подписани от него по четири различни начина бяха изпратени до главния прокурор Сотир Цацаров от Гражданско движение „План Б”

„Тези факсимилета от документи предизвикват сериозни смущения относно администрирането и документооборота в Министерството на правосъдието ( МП), ръководено от Христо Иванов”, пишат от движението до обвинител №1. Подписите, поставени под отделните заповеди, издадени от името на министъра, никак не си приличат един на друг. Разликите между тях са очебийни.

„Изглежда, че се касае за четири различни подписа на едно и също лице”, допускат в писмото си до Цацаров от „План Б”.

Те прилагат копия от Заповед за прекратяване на служебно правоотношение и от други три заповеди под номера ЛС-04-25/13.01.2015 г.; ЛС-04-1893/2.12.2014 г.; ЛС-1304/12.08.2014 г. С първата се урежда обезщетение на освободен служител, а с останалите се упълномощават съответно главен експерт, главен секретар и шефове от финансовата дирекция на ведомството да боравят с удостоверенията за електронните подписи и да се подписват под касови и банкови разходи, заверки на бележки за доходи, трудов стаж и още книжа, изисквани от Агенцията по заетостта, националната статистика и други институции.

„Настояваме прокуратурата да приложи правомощията си, като извърши експертиза на оригиналите, за да се установи дали подписите, положени под тези заповеди, са на министъра на правосъдието Христо Иванов. Считаме, че следва да бъде потвърдено дали на въпросните дати, на които е изразена волята на принципала на МП, Иванов е бил в сградата, в столицата и в страната. Това е важно, защото ако подписите не са положени от едно и също лице, а именно от него, това говори за нещо страшно, касаещо действието на министъра и подопечните му лица, натоварени със съдебната реформа”, пишат от „План Б” до прокуратурата.

„На очевидни глупости министерството не дава коментар”, заявиха от пресцентъра, поканени да вземат отношение по темата.

1. Заповед за прекратяване на служебно правоотношение.

2. Експертиза трябва да покаже дали парафите под заповеди на Христо Иванов са негови

3. Заповед, с която министърът упълномощава шефове на дирекции да парафират банкови и други разходи.

4. ДОКУМЕНТИ на правосъдието, изпратени на главния прокурор от движение „план Б”

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране