16.07.2024 | 18:11
Мултимилионерът Хасан Азис не казва може ли да е следващият лидер на ДПС
ДОЦЕНТ ДОКТОР ИНЖЕНЕР Азис очевидно сам пуска слухове, че Доган ще го назначи за следващия оперативен лидер на партията

До избора на нов лидер може да се стигне съвсем скоро, след като основателят и почетен председател на ДПС Ахмед Доган поиска оставката на Делян Пеевски, който по-рано тази година бе избран за лидер на Движението заедно с Джевдет Чакъров. Формулата със съпредседателството, както и кандидатурите на Пеевски и Чакъров, бяха посочени от Доган и гласувани единодушно от висшия партиен орган. Сега обаче е време разделно, тъй като все повече местни структури и активисти на ДПС декларират безапелационната си подкрепа и доверие единствено към Ахмед Доган и настояват Пеевски да се оттегли.

Санкционираният по “Магнитски” за “значима корупция” Пеевски обаче не подава оставка и нарочи за свои противници “деребеите” в ДПС, които били забогатели на гърба на Доган и в тази категория попадат най-верните съратници на почетния председател.

Мултимилионерът Хасан Азис е сред поддръжниците на Доган и преди дни близкият до Пеевски депутат Байрам Байрам каза пред БНТ, че именно дългогодишният кърджалийски кмет е готвен за следващ лидер на партията. Според Байрам това се чувало от хората около Доган, които нарече “кликата и местните деребеи, които в момента вършеят в Кърджали”.

“От гледна точка на моето положение, темата за председателското място на Хасан Азис, не е темата на днешния ден. Имаме по-голяма и по-важна тема. Това е темата за ДПС, за единството на партията. За единството на членовете и на симпатизантите, на единството на структурите на ДПС”, каза във вторник Азис пред БНР в отговор на въпрос дали той може е следващият председател на ДПС и водени ли са вече разговори с него.

Азис отбеляза, че спрягането на името му за този пост е оценка за работата му в ДПС вече над 33 години.

По думите му не само членовете и симпатизантите на партията, но и цялото общество в България има нужда от силно ДПС: България има нужда от силни политически формации, от силни политически партии, защото в основата на държавното управление са политическите партии“.

“Аз вярвам във всеки един от членовете и симпатизантите, във всяка една точка на страната, във всеки един, който носи в себе си демократичния принцип на философията на единството, на заедността, тази криза ще бъде преодоляна със сигурност”, каза още Азис за бъдещето на ДПС.

На местните  избори в края на 2023 г. почетният председател Ахмед Доган неочаквано свали доверието си от Хасан Азис и не го номинира за нов мандат като кмет на Кърджали. Нещо повече – Азис беше свален и като зам.-председател на ДПС и член на ръководството на областната структура в Кърджали. В родопския град Азис има изключително лош имидж заради шуробаджанащината и корупцията в Общината по време на 20-годишното му управление. Електоратът на ДПС отдавна го счита за мултимилионер с  множество жилищни и бизнес имоти в Кърджали, Пловдив, София, Черноморието и в Турция.

Запознати предположиха, че е възможно той сам да пуска слуховете, че ще бъде новият оперативен председател на ДПС.

Междувременно близо седмица след призива на Доган за оставката на Пеевски като председател на партията и отказът му да си я подаде, колективните органи на партията все още не са се събрали.

Очакванията са той или да бъде изключен от ДПС, или да напусне сам.

Но от лагера на Пеевски не дават сигнал, че той е готов за такъв ход и също говорят за “заедност”.

“ДПС ще намери своите сили да влезе единно и монолитно в тези избори. Надявам се да останем единни“, заяви във вторник близкият до Пеевски зам.-председател на парламентарната група на ДПС Халил Летифов във вторник пред БНТ.

Господин Пеевски излезе с една позиция срещу част от колегите и като че ли от една малка група хора това не се прие. Те се опитват и да приватизират идеите и ценностите на ДПС, но те не са за тясна употреба, те са за обща употреба и то не само на партията, а и съгласете се – на цялата ни страна”, каза той.

“Това, което се случи в ДПС, е една голяма рана за всеки редови депесар. Това противопоставяне по оста автентичен-неавтентичен не се приема…. Всички ние през годините сме следвали заветите на почетния председател Ахмед Доган, който е идеолог и основател на ДПС и в тази посока, вярвайте ми, две мнения в партията няма. Но на конференцията си избрахме председатели, оперативни. Знаем енергията, хъса, с който господин Пеевски работи, за да решава проблемите на хората и да подобрява резултатите на ДПС. Едното не противопоставя другото. Този тандем дава тези резултати”, каза Халил Летифов.

От публичните изяви на редови депесари и от дискусиите им във фейсбук обаче е видно, че те не искат Пеевски.

От дни от различни структури на партията изпращат декларации в подкрепа на Доган и настояват за оттеглянето на Пеевски. Някои организации започнаха да искат оставките на хора, останали верни на санкционирания по “Магнитски”.

Така, например, Младежката структура на ДПС във Велико Търново сне доверието си от Йордан Цонев.

“Ние, които сме в екипа на Пеевски, категорично сме убедени, че някой се уплаши от голямо и силно ДПС, което се реновира”, каза Цонев във вторник пред БНР и описа “уплашените” така: “Тези, които искат малко, по-етнизирано и по-затворено ДПС”.

Огорчен съм от етнизацията на проблемите в ДПС. Това не е насочено към обществото, но вътре в партията е. Ние продължаваме да чуваме “Да си върнем партията от българите”, “Българите и помаците искат да ни вземат партията”, каза още Цонев и добави, че “партията е наша, обща – на българи, турци, помаци, роми, всякакви”.

Цонев призна, че от началото на скандалите в ДПС не е виждал или чувал Ахмед Доган, но това не било необичайно, защото за последните 3-5 години се е чувал и виждал с него само няколко пъти.

Според него формулата за председателството в ДПС от 2013 г. насам е сбъркана и единственият, който не е посочен от Доган, е Пеевски.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране