15.02.2021 | 21:28
МВР издирва изнудвания от „Осемте джуджета“, за да изследва подписа му
Адвокатите му са били търсени по прокурорска проверка за изнудването

Бизнесменът Илия Златанов, който миналата година обяви, че е бил изнудван от бившия следовател Петьо Петров, се издирва от МВР. Причината обаче не е разследването по случая „Осемте джуджета“. Полицията иска да вземе подписа на Златанов за сравнителен материал за експертиза по друго дело, съобщава Свободна Европа.

Златанов е търсен от полицията, защото негов бивш служител подал жалба, че подписът под заповедта, с която е уволнен, е фалшив. По случая е образувано дело и назначена експертиза. Миналата седмица дъщеря му Пролетина е била посетена от полицай, който питал дали знае къде е баща ѝ.

Едновременно с това нито Златанов, който е в чужбина, нито адвокатите му са били търсени по прокурорска проверка за изнудването. Той е собственик на най-големия завод за производство на асансьори у нас – „Изамет“ в Дупница. Миналото лято бизнесменът обяви, че е бил изнудван от бившия следовател и жена му Любена Петрова, след като потърсил от тях помощ за решаване на конфликт със сина му.

Историята бе разказана в поредицата „Осемте джуджета“, по името на ресторанта, в който Петров правел срещите си, от Антикорупционния фонд. Златанов твърди, че бившият магистрат Петров е получавал съдействие от висши прокурори. Той разказва, че му е било отнето около 35 килограма злато и монети и му е оказван натиск да прехвърли дяловете на фирмата „Изамет“. След това предприятието било окупирано от охранители на фирмата „Делта гард“.

Златанов твърди, че служителят, когото е уволнил, е съдействал за превземането на дружеството като предал на охранителната фирма компютри и кадровите досиета на работниците, които след това били преназначени. Заповедта бизнесменът подписал в чужбина през миналото лято. След това била пратена на служителя по куриер. Той подава сигнал в прокуратурата за това, че подписът бил фалшив. Веднага е образувано дело и е повдигнато обвинение за документно престъпление на главната счетоводителка на предприятието.

След като не успяха да ме ликвидират и се измъкнах на 12 април 2020 г. с последния самолет за Лондон, сега те държат да бъда издирен, да бъда докаран, за да потвърдят, че това е моят подпис„, заявява Златанов. Според него целта е да бъде вкаран в ареста и пребит.

Адвокатката му Грета Ганева свидетелства пред разследващите, че заповедта e подписана пред нея. Делото за подписа се води от районната прокуратура в София, макар че предполагаемото деяние е извършено в Дупница. Междувременно обаче уволненият служител заведжда дело за отмяна на заповедта и възстановяване на работа.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране