23.03.2023 | 10:33
МВР: Картината на Джаксън Полък струва повече от 100 млн. евро
Полицаите, които биеха хора по протестите, сега превеждат възрастни през улицата, твърди още вътрешният министър

Има всички шансове България да стане собственик на откритата при операция на ГДБОП картина на Джаксън Полък, тя е автентична и струва много повече от предварително обявените 50 млн.евро, като цената й вероятно е много над 100 млн.евро. Това обяви вътрешния министър Иван Демерджиев по Би Ти Ви.

По негови думи това е много сериозна акция и вероятно България ще получи картината на Джаксън Полък, намерена в дома на българин при международна акция. „Осъществи се сериозна акция, на основата на която страната ни ще придобие тази картина. Има шанс да я задържим, тъй като е открита на наша територия“, каза министърът. От изявленията му се подразбра, че се очаква тя да бъде конфискувана в полза на държавата , защото е била обект на престъпна дейност.

В процеса на разкриването на престъплението, се установява, че картината не е била декларирана при пренасянето й от Гърция в България и че това е класическа престъпна дейност на гръцки граждани чрез български граждани, като целта е била да се продаде на чужди клиенти, заяви министърът.

По думите на Демерджиев, ГДБОП изпреварва купувача и задържа картината. Акцията е продължила месеци наред.

Според министъра има данни картината да е била част от колекцията на бившия румънски лидер Николае Чаушеску, но от много години творбата е в Гърция. Демерджиев няма съмнение, че картината е оригинал на Полък.
Той уточни, че две групи български експерти са потвърдили автентичността на картината. Укривателят й в България е знаел, че е ценна, но не и колко е всъщност е истинската й цена. Българинът е искал да я запази, вместо да я предаде според договорката. На въпрос дали е открита зад гардероб, Демерджиев каза само, че е намерена в жилище и е предадена, където трябва.

Стойността на картината е много голяма, като се има предвид, че последната творба на този автор е продадена за над 100 млн.долара, заяви вътрешният министър. От думите му се подразбра, че откритата сега в България е много по-ценна и скъпа.

„Обвиненията в корупция, които валят върху полицията – защо не се питат другите системи – следствие, прокуратура. Защо след като правим хиляди тестове за употреба на алкохол и наркотични вещества, а случаите са единични, в които са констатирани нарушения, никой не прави тестове в другите системи?“, попита вицепремиерът.

Той посочи, че всеки един от полицаите, които са участвали в каналджийството и трафик на хора, са били наказани.

„Няколко вече не са там, включително и ръководители на гранични полицейски управления, двама напуснаха сами в хода на проверката, имаше и уволнен служител. Установени са нарушения. Не са били проверени прецизно на първия пункт мигрантите, които са се движили с автобуса, управляван от сирийския гражданин.

Имало е и лоша комуникация по трасето. Когато встъпихме обаче, нямаше организирана комуникация между областната дирекция и граничната полиция, което за мен е абсурдно. Най-много ме смути задържането на шофьора преди инцидента, след това той е бил освободен и тогава е настъпил инцидентът“, посочи Демерджиев.

„В борбата с корупцията в системата се активизираха изключително много действията на „Вътрешна сигурност“. Има доста хора с образувани дисциплинарни производства, но и доста задържани служители, включително от „Гранична полиция“. Наблюдава се, че голяма част от служителите вече имат нетърпимост към такива прояви на колегите си и сами подават сигнали или предприемат действия за предотвратяване“, каза той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране