20.11.2021 | 21:14
МВР с акции в страната срещу купуването на гласове
Само в Бургаско общо образувани досъдебни производства са 27

Акциите на МВР продължиха с пълна сила и в деня за размисъл. На много места в страната целта е превантивна. Работи се на адреси, за които има сигнали от педишните избори.

Само в Бургаско общо образувани досъдебни производства са 27, като най-много са на територията на община Бургас.

„Като се започне от прякото предлагане на парични средства за контролиран вот, преминем през опрощаване на вересии в малките магазинчета. Друга схема са опрощаване на част от вноските по микрокредити или пък такива в заложни къщи”, обясни директорът на ОДМВР-Бургас ст. Комисар Калоян Калоянов.

Сериозно застъпен е и корпоративният вот, при който служители са принуждавани да гласуват с определен номер. Новост е, че търговците вече сами чакали да получат оферта от политическите формации. Цената на глас в варирала от 40 до 60 лева, твърдят от МВР.

„Появата на т-нар категория „ търговци на гласове”. Това са хора, които осигуряват гласове и не работят за определена политическа партия, а си предлагат услугите на тези партии които съответно имат нужда от такива”, добавя Калоянов.

На другия край на България – в Монтана ситуацията не е по-различна. Там също в няколко общини са намерени списъци с имена и суми, за които е обяснено, че са тетрадки с вересии.

„Действително сме намерили такива материали и документи, извършват се пълни проверки с цел установяване какво е изписано в тези бележници, разпитват се свидетели, проверява се документацията”, казва директорът на ОДМВР Монтана – Бисер Йончев.

Сумите за глас са сходни. От МВР обявиха, че акциите ще продължавт и в деня на вота.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране