30.06.2024 | 11:08
На първия тур не бе избран нов български патриарх
Митрополитите Григорий и Даниил се явяват на балотаж

Първият тур за избор на нов български патриарх завърши без постигането на необходимия брой гласове.  Претенденти за поста на починалия през март патриарх Неофит бяха митрополитите Григорий, Даниил и Гавриил.

От 138 гласували 60 са дали вота си за Григорий, 49 за Даниил, а 14 за Гавриил. Невалидни са 4 бюлетини. Необходими за избор на новия патриарх са 96 гласа. Така след малко започва вторият тур на гласуване между Григорий и Даниил.

Днес четвъртият Патриаршески избирателен църковен събор започна рано сутринта.

Новият български патриарх и Софийски митрополит трябва да бъде избран с тайно гласуване от 140 делегати. Това са всички архиереи – 14 митрополити и 15 епископи; по 5-има представители на всяка епархия – трима клирици (свещенослужители) и двама миряни. Софийската епархия излъчва десет представители – шестима клирици и четирима миряни; по един представител на трите ставропигиални манастира – Рилски, Бачковски и Троянски, избран от съответния манастирски събор; по двама представители на манастирите от всяка епархия – един монах и една монахиня; по един представител на средните духовни училища. Беше съобщено, че от 140 делегати на събора присъстват 138 и има кворум, предаде БТА.

Гласуването, което се провежда в Синодалната палата,  приключи малко след 10 часа, след което започна броенето на бюлетините. В 14.30 часа се очаква да бъде обявено името на новия глава на Българската православна църква.

След това той ще бъде въдворен като патриарх с тържествена интронизация от 15 часа в храм – паметника “Св. Ал. Невски”. Новият патриарх ще може да се поклони пред мощите на патриарх Евтимий Търновски, тъй като светинята пристигна вчера от Троянския манастир специално за тържественото богослужение.

Много църковни гости пристигнаха в нашата страна, за да участват в интронизацията. Най-многобройна е делегацията, която води Вселенския патриарх Вартоломей.  За пръв път в историята Вселенски патриарх участва в тази церемония. Преди да се включи в церемонията по интронизацията на новия водач на българската православна църква Вселенският патриарх Вартоломей водената от него делегация ще присъстват на богослужение в столичния храм “Света Неделя”, а по-късно ще отслужат и заупокойна молитва на гроба на Патриарх Неофит.

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в церемонията по интронизация в катедралата “Св. Александър Невски”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране