12.06.2021 | 13:35
Над 2 млн. лева са похарчени за язовир, който няма вода! (ВИДЕО)
Кирил Петков сезира прокуратурата за ремонта на язовири в пари на ДКК

2 милиона и 300 хиляди лева са похарчени за ремонт на язовирче край Ловеч, в което водата е една локва. Това разкри служебният министър на икономиката Кирил Петков. Странно съоръжение с бутилка от безалкохолно би трябвало да измерва водата в язовира, през който в момента тече малко поточе, стана ясно от кадрите с проверката на министъра.

Водоемът край Ловеч е първият завършен от общо 10-те, които министърът обяви, че ще провери, за да стане ясно как се харчат 600 млн. лв., вкарани в Държавната консолидационна компания (ДКК) за ремонт на общо 400 язовира, информира Би Ти Ви.

Според министъра в ДКК се повтаря същата схема на финансиране като при „Автомагистрали. От ДКК парите се насочват към държавната фирма „Монтажи“, която без обществени поръчки сключва 266 договора само с 6 фирми.

ДКК, която е под шапката на Министерството на икономиката през 2018 г. получава 500 млн. лв. за ремонта на язовирите. по късно към тези пари се добавят още 130 млн. от Българската банка за развитие. След това, чрез вътрешно възлагане, ДКК е ремонтните дейности на държавната компания „Монтажи“.

Двете дружества са под шапката на едно и също министерство – на икономиката, и Законът за обществените поръчки им дава това право, чрез т.нар. in-house възлагане. Този модел беше генерална репетиция за въвеждането на схемата „Автомагистрали“ за строителството на магистрала „Хемус“ няколко месеца по-късно.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране