28.01.2020 | 1:02
Над 40% от мъжете в депресия след секс
Не само жените са емоционални след полов акт

Доскоро се смяташе, че основно жените са предразположени към негативни емоции, след като са правили секс, но според ново изследване от такъв проблем страдат и немалко мъже. Чувствата им до такава степен могат да „ударят дъното“, че да се появи и т.нар. посткоитална дисфория, пише Daily Mail, цитиран от „Дарик“.

Все по-често лекарите получават оплаквания от представители на силния пол, които споделят, че се чувстват тъжни, безпомощни и раздразнителни часове наред след полов акт.

Това насърчило проф. Робърт Швайцер от Куинсландския технологичен университет в Австралия и неговият екип да проведат проучване по темата. Оказало се, че и при мъжете има „широк спектър от реакции веднага след секс“.

Професорът създал въпросник и го разпространил сред 1208 мъже на възраст между 18 и 81 години в 78 различни държави. По-голямата част от участниците в анкетата били хетеросексуални и с висше образование. Оказало се, че 41% от мъжете споделят, че са изпадали рядко в депресивни състояния след секс, 36,6% казват, че периодично изпадат в депресия след секс, а 4,4% признават, че изпитват подобни чувства почти всеки път или всеки път след секс.

Изследователите намират причина за тези симптоми в психологията на мъжете. Те разказват, че докато прави секс, мъжът обикновено се чувства герой, господар и т.н., а след това отново се превръща в „обикновен човек“.

Неприятните емоции се дължат и на резките промени в настроението – от желание, възбуда, еуфория, удовлетворение към успокояване и връщане към останалата част от живота.
Специалистите са категорични, че не само жените са емоционални след полов акт, но просто мъжете се стараят да не го показват заради страх и срам.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране