17.07.2015 | 20:20
Надениците и саламите докарват рак
Над 70 грама колбаси на ден са опасни за здравето

Саламите и надениците са много опасни и съсипват здравето, обявиха официално учени от Световния фонд за проучване на рака. Макар че темата е доста тиражирана, до момента се говореше откъслечно и се твърдяха непотвърдени неща. Сега информацията е дадена съвсем официално, при това от учени на световно ниво. Според техни изследвания, които бяха официално публикувани в най-голямото научно списание – Сайънтис”, консумацията на колбаси има пряка връзка с рака на дебелото черво.

Повечето нации и особено българите, прекаляват с яденето на салами, наденици, луканки и подобни храни. Изследователите смятат обаче, че каквито и да било салами не трябва да превишават 70 грама на ден, а в идеалния случай е по-добре напълно да се откажете от тях. Като основна причина за вредата на колбасите са консервантите и множеството Е-та, които във всеки такъв продукт са наблъскани яко и са повече от месото.
Обикновено негативите за организма няма да се усетят веднага. Необходими са 2-3 години, за да се разгърне лошият ефект. Натрупването на канцерогенните елементи обаче неминуемо води до проблеми със стомаха и рак, казват още учените. Затова те съветват любителите на месни специалитети да се ограничат до пържоли, стекове и други подобни ястия и в много краен случай да прибягват до салами, наденици и кренвирши.

Експерти по храните у нас си признават, че колбасите, които се правят в страната ни, са с много ниско качество. Те се правят предимно от т. нар. суха кръв. Като отпадък от европейските кланици сухата кръв се пакетира и заравя в специални септични ями. Но наши предприемчиви търгаши предлагат на собствениците на кланиците, вместо да копаят ями, просто да товарят отровата на тирове за България. При тестването за белтъчини сухата кръв реагира все едно, че е месо, така потребителят лесно може да бъде заблуден.

В сухата кръв обаче няма мазнини. Затова България се превърна и в най-големият вносител на свинска мас на прах в Европа. Докато цивилизованите държави, които милеят за здравето на поданиците си, отричат всички мазни и тлъсти храни, ние вкарваме мас на прах в кашкавалите, млякото, шоколадите. При направата на колбасите се слага и чешмяна вода. И понеже този бъркоч трябва да има търговски вид, щедро се прибавя химикалът „карагенан” – силно желиращо вещество. Същият се влага в сапуните и в геловете, за да им придаде обем.

Карагенанът съдържа и много вода, затова се шприцова в пилето и пържолата, за да набъбват двойно. Има една магическа машинка, наречена тумблер. Вкаран с нея в шунката и филето, карагенанът увеличава обема им с близо 70%, разкриват още експертите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране