09.06.2021 | 22:11
Най-богатите в САЩ плащат скромни данъци
Между тях са мултимилиардерите Джеф Безос, Илън Мъск и Уорън Бъфет
Джеф Безос

Американските данъчни власти обявиха, че разследват изтичането на данъчните декларации на супербогатите в САЩ, включително Джеф Безос и Илън Мъск, включени в информация в медиите, съобщава ДПА.

„Не мога да говоря за каквото и да е по отношение на конкретни данъкоплатци“, каза началникът на Службата за вътрешни приходи (IRS) Чарлз Ретиг пред финансовата комисия към Сената на САЩ.

„Мога да потвърдя, че има разследване по отношение на твърденията, че източникът на информацията в тази статия е от Службата за вътрешни приходи“, добави той.

Неразрешеното разкриване на поверителна правителствена информация е незаконно, отбеляза говорител на Министерството на финансите на САЩ.

Американската медия ProPublica публикува информация, която била базирана на „обемиста кеш информация от IRS, показваща как милиардери като Джеф Безос, Илън Мъск и Уорън Бъфет плащат малко данък върху доходите в сравнение с огромното си богатство – понякога, дори нищо“.

ProPublica са използвали „поверителни данъчни декларации“, за да сравнят федералните данъци върху доходите на 25-те най-богати американци за годините от 2014 до 2018 с ръста на техните активи според списъка на милиардерите на „Форбс“. Стигнали са до извода, че „истинската данъчна ставка“ е средно едва 3,4 на сто.

„Всяко неразрешено разкриване на поверителна правителствена информация от лице с достъп е незаконно и ние приемаме това много сериозно“, подчерта прессекретарят на Белия дом Джен Псаки по време на пресконференция.

Псаки каза, че няма да коментира „конкретно неразрешено разкриване на поверителна правителствена информация“, но „трябва да се направи още много, за да се гарантира, че корпорациите, лицата с най-високи доходи, плащат повече от справедливия си дял“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране