01.02.2023 | 11:43
Най-ниският мъж в света е на 20 години и е висок едва 65 см (видео)
Афшин е четвъртият мъж, обявяван официално от Рекордите на Гинес за най-нисък в света

Афшин Исмаил Гадерзаде официално е най-ниският мъж в света, според Рекордите на Гинес. Афшин е роден на 13 юли 2002 г., а височината му е 65,24 см.

Официалната му височина е със 7 сантиметра по-малко от тази на предишния рекордьор – Едуард „Ниньо“ Ернандес от Колумбия.

Афшин е четвъртият мъж, обявяван официално от Рекордите на Гинес за най-нисък в света. Мерките му са взети в края на 2022 г., когато екипът, отговарящ за актуалността на рекордите, кани иранеца в Дубай. Там височината му е измерена три пъти в рамките на 12 часа, за да може мерките да бъдат напълно акуратни.

В Дубай Афшин Исмаил Гадерзаде посещава шивач и бръснар, но успява да отиде и до едно от местата, за които цял живот си е мечтал – най-високата сграда в света Бурж Халифа.Афшин е открит в отдалечено селце в Букан, Иран, пише actualno.com. Той може да говори на кюрдски и фарси. Роден е едва 700 грама, а в момента е близо 6.5 кг. Животът на Афшин не е никак лек. Със семейството му живеят в скромен дом и въпреки че майка му и баща му работят здраво, често трудно се справят с финансите, заради лекарствата и лечението на Афшин. Заради ръста си той не може да посещава училище и така и не се е научил да чете. Наскоро рекордьорът се е научил да пише името си и това го прави истински щастлив.

„Продължителното лечение и заболяванията на сина ми са основните причини да не може да учи. Иначе той няма интелектуални проблеми.“, споделя Исмаил Гадерадзе, баща на Афшин. За сметка на това Афшин се оправя идеално с работата със смартфон, въпреки че му е трудно да го държи стабилно.

„Мисълта, че съм част от Рекордите на Гинес е сбъдната мечта за мен. Понякога ми е трудно да го повярвам. Един ден се събуждаш и целият свят знае за теб. Това е магично. Харесва ми вниманието от хората. Кара ме да се чувствам специален“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране