09.03.2023 | 16:22
Намагнетизираният „евроатлантик“ Борисов маха Паметника на съветската армия
ГЕРБ изведнъж подкрепи старо предложение на ДБ

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ДБ, Патриоти за София и независимите общински съветници решението бе прието. Групата на БСП скандираха за оставката на председателя на СОС, след което напуснаха залата.

Премахването на монумента нажежи атмосферата в Столичния общински съвет, както и пред Общината, където се бяха събрали негови защитници.

„Ние имаме ясна позиция, днешният акт е преди всичко политически. Ние подкрепяме предложението на ДБ, за преместването на паметника на Съветската армия. Той е държавна собственост и от 30 години СОС има позиция по този въпрос“. Това заяви Георги Георгиев, председател на СОС.  „Новото, което предлагаме, е да има информационна табела, която да отразява историческата истина, така както тя ще бъде представена от специалисти, историци, преподаватели в БАН и в Софийския университет“, заяви още Георгиев.

„Очакваме от държавата да предприеме нужните действия, за да изпълни решението на СОС, тъй като паметникът е държавна собственост, затова и много внимателно сме формулирали предложения доклад днес, който е различен от този на ДБ. Това е политически акт преди всичко и зад него стои ясно мнозинство“, коментира още председателят на СОС.

„Според нас от ВМРО паметникът на Съветската армия трябва да бъде премахнат, защото няма как национална държава да търпи паметник на чужда държава“. Това заяви Карлос Контрера, общински съветник от групата на Патриоти за София.

“Докладът за премахването на паметника на Съветската армия отлежава три години в общинския съвет, факт е, че до преди няколко седмици само ние от ВМРО го подкрепяхме. Ние предлагаме това място да бъде оползотворено чрез създаване на мемориал на основателите на българската държава, тъй като за наш срам ние нямаме нито паметник нито на кан Кубрат, нито на хан Аспарух, на хан Крум и на цар Борис – покръстител, а мисля, че това с фигури, които имат място в центъра на София“, заяви още Контрера.

Защитници на Паметника на съветската армия замеряха с яйца и червена боя сградата на Столична община.

По-рано днес те се събраха пред паметника на протест в негова защита. Протестиращите настояваха той да бъде запазен в Княжеската градинка и категорично се обявиха срещу предложението на Столичния общински съвет за неговото демонтиране. Множеството развяваше руски и червени знамена. След 10.30 ч. протестиращите тръгнаха на шествие към Столична община, където заседаваха общинските съветници. Там те замеряха сградата с яйца и червена боя.

2 коментара

  1. Пламен каза:

    Какви ханове какви пет лева те са били владетели на царство а не предводители на конна армия,канас юбиги не е хан.

  2. Пламен каза:

    Какви ханове какви пет лева те са били владетели на царство а не предводители на конна армия,канас юбиг не е хан.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране