12.08.2022 | 22:41
Намушкаха писателя Салман Рушди в Ню Йорк
За момента не е ясно в какво състояние е той

Писателят Салман Рушди бе атакуван в петък от мъж, докато се готвел да изнесе лекция в американския град Шътокуа, в западната част на щата Ню Йорк, предадоха световните агенции.

Нападателят нахлул на сцената в института „Шътокуа“ и започнал да удря с юмруци или да мушка с нож Рушди, докато писателят бил представян на аудиторията, разказа репортер на Асошиейтед прес, присъствал на място.

Рушди паднал на пода. За момента не е ясно в какво състояние е той. Нападателят е обуздан.

Полицията е потвърдила, че при инцидентът има намушкан човек, но не е казала, че това е Рушди.

Книгата на родения в Индия писател „Сатанински строфи“ е забранена от 1988 г. в Иран, тъй като е смятана за богохулна, припомня АП. Година по-късно основателят на Ислямската република аятолах Рухола Хомейни издаде фетва, осъждаща Салман Рушди на смърт. Иран освен това предложи награда от над 3 милиона долара за онзи, който убие писателя.

Ислямската република отдавна се дистанцира от фетвата на Хомейни, вече покойник, но настроенията против Рушди се запазват, отбелязва АП. През 2012 г. иранска полуофициална религиозна фондация повиши наградата за главата на Рушди от 2,8 милиона долара на 3,3 милиона долара.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране