14.03.2021 | 9:18
Народът скочи: Собственици на жилища искат безвъзмездна помощ за техническия паспорт
Паспортът за всяко жилище трябва да бъде изготвен до края на 2022 г.

Собственици на жилища недоволстват от изискването за технически паспорт на сградите и искат безвъзмездна помощ от държавата. Преди дни стана ясно, че паспортът за всяко жилище трябва да бъде изготвен до края на 2022 г. В противен случай собственикът може да бъде даден на частен съдебен изпълнител, предава БНР.

Изискването за технически паспорт е добра идея, тъй като в него ще бъде описана всяка подробност за имота, посочват собствениците. Но също така изразяват притеснения, че срока е кратък и трудно ще отделят пари за документа.

Неговата цена според експерти ще варира между 100 и 500 лева, но тези, които притежават апартаменти в по стари сгради и нямат цялата необходима документация, ще трябва да плащат допълнително за нови измервания и цената ще стане значително по висока.

Затова хората настояват за безвъзмездна помощ от държавата:

– „Държавата трябва да помогне и то на много хора, защото са затруднени финансово. Предполагам много хора останаха без работа. Би трябвало държавата да помисли за тези хора, да ги подпомогне по някакъв начин, защото един пенсионер с 300 лева как ще си плати паспорта. Абсолютно невъзможно“.

– „Това трябва да бъде някаква социална услуга“.

Собственици смятат още, че и тук трябва да се процедира, както при санирането на сградите, чрез европроекти. Освен високите цени за паспортите, някои открояват и друг проблем.

– „Единият проблем е, че са между 250 и 500. Въпреки че има много трудности със събирането на пари по входовете, особено в големите блокове, някак си може би тези ще се съберат. Проблемът според мен обаче ще дойде след това от предписанията.

Защото, ако има предписание за смяна на тръби, за допълнителна изолация, за всичко това, това може да стигне суми, които ще са непосилни, за което и да е домакинство“.

Обследването на сградите е задължително и в случай че собственик откаже да плати за технически паспорт, съответната община ще поеме разхода. След това обаче местната управа ще си търси парите по съдебен ред.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране