28.02.2023 | 16:25
Народното позорище с развръзка: Морфов уволнен, Велислава К. „напуска“
Главният режисьор е остранен за системно уронване на престижа на директора Васил Василев

Четиримесечният шумен скандал в Народния театър, започнал с една надраскана врата след представление на „Хъшове“ на 29 октомври, приключи с уволнение или напускане на главните действащи лица. Пиарката Велислава Кръстева уж си тръгва доброволно, въпреки е щатът й е закрит, а главният режисьор Александър Морфов е уволнен.

Прословутата дребна интригантка сама съобщи в своя Фейсбук профил, че от 1 март не е част от екипа на Народния театър „Иван Вазов“. Тя е придружила съобщението си с известен библейски цитат от Еклесиаст от интернет. Вече стана ясно, че Кръстева е изхвърлена и от депутатските листи на ДПС.

Съпругата на Александър Морфов – актрисата Рени Врангова, пък написа във Фейсбук: „Александър Морфов е официално дисциплинарно уволнен. Да живее Александър Морфов!“

Според сайта „Площад Славейков“ мотивът за уволнение на режисьора е „уронване на престижа на директора“. Заповедта за уволнение му е била връчена днес. Ден по-рано пред БНР Морфов коментира, че решението да бъде „изчистен“ от театъра е взето отдавна.

От три дни директорът Васил Василев остава неоткриваем за медиите, както и за принципала на Народния театър – Министерство на културата.

Конфликтът между Велислава Кръстева и Александър Морфов стана публично достояние през октомври м.г. Вратата на кабинета на Кръстева осъмна с надписи „ДПС“, „Изчезвай“ и „Връзки с обществеността на Ахмед Доган“, а Морфов се призна за извършител на деянието. Той бе провокиран от изборите няколко седмици по-рано, когато пиарката придружаваше до урните Ахмед Доган и това бе заснето и разпространено на видео. И двамата бяха назначени по-рано през 2022 г. от новоизбрания с конкурс директор на Народния театър Васил Василев. Морфов бе поканен като главен режисьор, а Кръстева завеждаше отдел „Връзки с обществеността“ в академичната трупа.

Размяната на остри реплики продължи чрез медиите, а през януари т.г. Морфов надраска и вратата на директора. Конфликтът доведе до разкол в първата ни трупа. По-голяма част от актьорите подкрепиха Васил Василев, който на няколко пъти бе посочван от предишния служебен министър на културата Велислав Минеков като заслужаващ крайна дисциплинарна мярка заради политическото според него назначение на Кръстева, за непредоставяне на документация за външни фирми, с които Народният театър работи, и т.н. Те направиха подписка в подкрепа на директора, поискаха оставката на Минеков и дори се обърнаха към президента Румен Радев, за да го призоват като медиатор в конфликта. По-късно проф. Минеков се оказа единственият сменен министър в новия служебен кабинет.

Друга група от театъра, начело с Валери Йорданов, Албена Колева и още артисти, неучастващи в подписката на колегите си, обаче застанаха твърдо в защита на Морфов. За малко повече от шест месеца в Народния театър главният режисьор успя да възстанови двата свалени спектакъла „Хъшове“ и „Животът е прекрасен“, но така и не получи картбланш от Васил Василев да започне работа върху ново представление.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране