18.07.2015 | 22:56
Наш пчелар подпали Атина
Българинът Т.Д. арестуван, опушвал кошери при силен вятър

Полицията в Атина арестува 58-годишен българин и 67-годишен грък заради това, че са запалили горския пожар, който опустоши североизточните покрайнини на гръцката столица, съобщи Би Би Си.

Двамата мъже, които са пчелари, са предадени на прокуратурата. Те ще бъдат обвинени в предизвикване по невнимание на пожара край атинския квартал “Кареа” в подножието на планината Имитос.

Според властите огънят започнал от запален тютюн, но все още не е ясно дали мъжете са пушили, или са използвали дим за опушване на кошерите, често срещана практика при пчеларите. Съобщено бе, че един човек е загинал от огнената стихия, като се предполага, че се е задушил от гъстия дим. Десетки семейства бяха принудени да изоставят домовете си, бягайки от огъня. Мнозина се опитваха да потушат огъня край домовете си с кофи води и одеяла.

Междувременно полицията арестува и още един мъж – също пчелар, който по невнимание по време на работа в пчеларски кош е предизвикал пожар в горска местност в района на Егио. Освен този инцидент друг пожар южно от полуостров Пелопонес изгори няколко къщи и унищожи земеделски посеви.

От петък в Гърция са регистрирани 79 пожара, а в събота избухна и нов на остров Скирос, където огнената стихия изпепелява ниска растителност. Голяма част от пожарите са предизвикани умишлено, на много места били открити газови бутилки. Полицията постави патрули в горските области. Въпреки сложната ситуация властите заявиха, че на повечето места огънят е затихнал.

Само в петък близо 80 пожарникари се включиха в гасенето на огнените стихии. Армията и военновъздушните сили се включиха в овладяването на пламъците. В същото време правителството бе принудено да поиска спешна помощ от Европа.

Франция изпрати три специални самолета, за да окажат помощ в борбата с огъня. Властите в Гърция предупреждават, че опасността от пожари все още е висока заради силните ветрове.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране