02.02.2021 | 21:09
Навални е осъден на 3 години и половина затвор
Путин ще остане като Владимир Отровните гащи, заяви опозиционерът в съда

Московският градски съд осъди опозиционера Алексей Навални на 3 години и половина затвор, който трябва да прекара в колония с общ режим. Съдът удовлетвори искането на прокуратурата. Навални ще прекара в колонията 2 години и 8 месеца, защото вече е бил под домашен арест 1 година.

Присъдата се основава на това, че е нарушил 60 пъти условната си присъда по дело за мошеничество от 2014 г. Част от нарушението е, че е бил миналата година в Германия. В част от времето Навални бе в кома след опита за отравянето му в Томск през август. След това се възстановяваше. Присъдата не е окончателна, може да бъде обжалвана в десетдневен срок в апелативния съд.

„Не тъгувай. Всичко ще е наред“, каза Навални на съпругата си Юлия преди да го отведат обратно в „Матроска тишина“.

Директорът на Фонда за борба с корупцията Иван Жданов коментира, че фондът ще продължи да търси международна подкрепа срещу несправедливата присъда на Навални. В момента в социалните мрежи вървят призиви за протести. 15 минути преди съдийката да произнесе присъдата кремълската медия Rossia Today в линк към отправка за пряко излъчване от съдебната зала беше написала, че „Навални е осъден на 2.5 години“.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и министърът на въшните работи на Великобритания Доминик Рааб призоваха за „незабавно и безусловно“ освобождаване на Навални. Те настояха и всички задържани заради протестите в негова подкрепа да бъдат освободени.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране