07.10.2022 | 9:41
Не може да се състави правителство, „Продължаваме промяната” печелят от сеира
Ако добре си играят картите, могат да излязат на по-добра позиция на следващи избори, заяви Първан Симеонов

Имаме гадна ситуация в страната на фона на подобна отвън и гласоподаватели, които не искат да гласуват, а политиците не искат да управляват. Партиите обаче играят играта – кой да е най-малко виновен за евентуалните нови избори. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия социологът Първан Симеонов.

Не мисля, че някоя от водещите партии се натиска да прави правителство в момента, добави той.

„Партиите ще оставят Румен Радев да вади кестените от огъня. И ще му кажат: „Ти преяждаш с власт” и „Ти си от Путин”, заяви социологът.

„Ако направят правителство пътьом, ОК. Този мигач, който дава Христо Иванов към ГЕРБ, трябва много плавна крива да опише този завой, за да стане. Трябва да мине доста време и може би още едни избори, за да стане възможно това. А „Продължаваме промяната” трябва да откажат. Това е чудесно за тях. Виждате, че те не се разпаднаха на тези избори. Ако добре си играят картите, могат да излязат на по-добра позиция на следващи избори”, добави той.

Според Асен Агов има няколко пречки. „Румен Радев генерализира. ДБ и ПП имат ясни цели. Тоест това е заявка за управление. Само че нямат числото, защото не са се справили на изборите като хората. Целите им са – върховенство на закона и активна помощ за Украйна”, коментира Агов.

„Виждам истински цугцванг, което е термин от шаха, при който нямаш полезен ход, но си длъжен да местиш”, коментира Ивайло Нойзи Цветков. „Имаме фронт срещу Борисов, имаме разговори за експертно правителство. Ако не направят правителство, идват нови избори”, коментира пък Ивайло Нойзи Цветков.

„Кампанията беше свирепа. Но забравихме, че преди това имаше нещо друго – ГЕРБ, ДПС и ИТН свалиха правителството на ПП”, коментира Йово Николов.

„С ДБ има натрупвания във времето. През 2016 г. Христо Иванов беше министър в правителството на Борисов. Именно ГЕРБ и ДПС провалиха неговата съдебна реформа, след което той си подаде оставката. Този факт – участието на „Да, България” в правителството на Борисов, беше силно експлоатиран и в продължение на 4 години Иванов беше силно атакуван, че е провалил съдебната реформа“, припомня той.

„Тези натрупвания във времето са пречка. Когато Борисов предлага на ДБ и ПП съдружие – тези натрупвания не позволяват стъпки към разбирателство. Смятам, че вървим към нови избори”, каза още Йово Николов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране