15.08.2022 | 22:05
Некъпаните от площада лицемерно ни обясняват, че не било морално да купуваме по-евтин газ от „Газпромекспорт“
Докога Людмил Йоцов ще бъде изпълнителен директор на „Булгаргаз“?

Наслушахме са на приказките на некъпаните от площада, които ни обясняват, че не било морално да се купува, макар и по-евтино газ от „Газпромекспорт“. Това коментира Васил Велев, председател на Асоциацията на Индустриалния капитал в България (АИКБ), в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“.

„Тоест, ние казваме, че Франция и Германия, Италия, Австрия не са морални, а само България е морална. В същото време ние вземаме от еврофондовете парите, които тези неморални държави: Франция, Германия, Италия, Австрия внасят там. Що са лицемерие е това? На всичкото отгоре ние пак вземаме руски газ, само че с посредници с 30% по-скъпо“, посочи Велев.

„И тук възниква и въпросът: докога ще бъде този изпълнителен директор на „Булгаргаз“ на поста си? Човек, дошъл от една фирма, търговец на газ, и още първия ден на поста си в „Булгаргаз“ прави сделки с нея, които увреждат интереса на „Булгаргаз“, на държавното публично предприятие, обществен доставчик – прави сделки със себе си, разменя фактури, купува евтин газ от частната си фирма, продава обратно скъп газ на „Булгаргаз“. За едни месец, смятаха експерти – 7 милиона са 2 фактури ущърб за предприятието. Смениха се маса областни управители и какви ли не постове, този пост, който отговаря за тези 9-10 милиарда на годишна база оборот, остава. И в същото време продължаваме да купуваме през посредници пак руски газ 30% по-скъпа. Беше показана фактура и от август месец“, даде пример Велев.

Няколко кресливи стипендианта са намерили група полезни идиоти, а те се изправят срещу над 2 милиона работници, допълни председателят на АИКБ. Бизнесът настоява да разбере ще има ли газ за всички и как ще бъдат компенсирани предприятията, каза още той.

„Ако няма да има, защото до момента е ясно, че не е осигурен за последното тримесечие газ, даже и с прословутите 7 танкера има недостиг от 39.4% спрямо заявеното. Заедно с танкерите остават 39% от заявеното като недостиг за последното тримесечие. Трябва да знаем: ако няма да има газ за всички, на кой и в какъв ред ще бъде спирано подаването. Второ, трябва да знаем на каква цена ще има газ. Ако цената е по-добра от тази на „Газпромекспорт“, следва да се реши въпросът за неустойките по договора, да се уреди въпросът с „Газпромекспорт“. Това не може просто така да си замълчим, да си затраем, в края на годината ще дойде иск за тези над 1 милиард евро. Тоест, ние трябва да знаем дали ще има за всички, цената да е конкурентна, не по-висока от тази, която имаме по съществуващия договор с „Газпромекспорт“, и трябва да знаем как ще уредим отношенията си с този доставчик, за да не платим тези 1 милиард евро“, посочи Васил Велев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране