11.07.2023 | 16:28
Newsweek разкри кой ще бъде ликвидиран, ако Украйна получи F-16
Руските въздушно-космически сили ще унищожат обслужващия персонал на изтребителите, смята изданието

Бившият заместник-ръководител на киберкомандването на САЩ, генерал-лейтенант в оставка Чарли Мур, каза, че ако западните страни доставят на Киев изтребители F-16, чуждестранният обслужващ персонал на тези самолети ще стане легитимна цел за руската армия. Съответното изявление води американското издание Newsweek.

„За разлика от съветските самолети, F-16 изискват централизирани бази, което ги прави привлекателни цели за руски удари. В тези бази Украйна се нуждае от специалисти от НАТО или от западни страни за поддръжка. В контекста на въоръжени конфликти те стават много привлекателна цел за Русия“ , казва генерал-лейтенант Мур.

Той също така подчерта, че въпросът за обучението на украинските пилоти не само да управляват тези самолети, но и да ги използват ефективно, е друг проблем. Не е ясно колко време ще отнеме това.

На свой ред бившият старши командир на британските военновъздушни сили и маршал от авиацията Грег Багуел изрази съмнения, че военнослужещи от САЩ или страните от НАТО ще бъдат изпратени в Украйна.

По този начин, в случай на доставка на изтребители F-16 на Киев, това може да доведе до редица трудности и едва ли ще даде предимство на Киев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране