19.06.2024 | 19:50
Нинова, която уж подаде оставка, бълнува преврат в БСП: Пет групи искат реванш срещу мен
Странното и налудничаво поведение на бившата червена шефка издават проваления й план - да разиграе за трети път шоуто с подадената оставка и след това пак да яхне партията

Дворцов преврат, извършен от пионки и в полза на външни сили – така описа случващото се в БСП бившият лидер на партията Корнелия Нинова пред bTV. След като тя подаде оставка, най-близките й хора бяха отстранени от ръководството на “Позитано” 20 и парламентарната група. Налудничавото й поведение потвърждава съмненията, че тя отново е искала да разиграе цирка с подадената оставка. Нинова очевидно е имала намерение да се разделя с лидерския пост.

Тя изреди 5 групи, с които твърди, че се борила в миналото и сега те искат реванш срещу нея.

“Първата група са т.нар. червени барони. Това са червените аристократични фамилии, които не можаха да приемат, че един обикновен социалист е оглавил партията. Там властта в партията се предава по наследство, партията се приема за семейна фирма – деца, внуци. Втората са червените олигарси, които през целия преход използваха постовете си в БСП, за да трупат лично богатство – тип Гергов, тип Кирил Добрев. Третата група, която влиза рязко на терена, е либералното, олицетворявано от Сергей (Станишев, бившият председател на БСП – бел.ред.), които не ми простиха битката с джендър идеологията. Четвъртата е дълбоката и паралелна държава – модела ГЕРБ-Пеевски и всичко скрито зад този модел. И в последните години се включи и президентът Радев, който иска той да бъде алтернативата, да има собствена партия, собствени проекти, постоянно продуцираше партии и до унищожи БСП. Ето такива интереси стоят зад това кой ще вземе БСП” – така Нинова описа противниците си.

Доскорошните си заместници, които се обърнаха срещу нея – Борислав Гуцанов, Кристиан Вигенин и Атанас Зафиров, тя определи като “пешки”. “Разделиха си порциите – Зафиров поема партията, Гуцанов – групата (парламентарната – бел.ред.), която е разделена на две, Кристиан Вигенин – еврогрупата. Казах им – ще ви употребят да свършите мръсната работа и ще ви изхвърлят. Гледайте партията. Те сега се опиянени, правят грешка след грешка”, смята Нинова. За възможността депутати от БСП да подкрепят правителство на ГЕРБ Нинова каза: “Не вярвам да изглупеят дотолкова.” Но допусна, че това е възможно развитие, след като вече не е в позиция да го възпира.

Нинова беше категорична, че няма да си оттегли оставката, както веднъж направи през 2021 г., за което, както сега сама призна, отнесе много подигравки. “Тогава подадох оставка и видях как точно за 24 часа всичко това (противниците й – бел.ред.) нахлува в БСП и почва да къса парче по парче”, обясни бившият лидер тогавашния си ход и повтори, че няма да направи същото сега.

Тя твърди, че не е решила дали отново ще се кандидатира за водач, но опонентите й търсят начин да я отстранят от надпреварата. “Сега седи там (на “Позитано” 20 – бел.ред.) един мозъчен тръст и умува по кой член на устава да ме накаже с една цел – служебно да ме отстранят от възможността да кандидатствам отново за председател”, твърди Нинова. Тя призова партийните членове да не допускат да се премахне прекият избор на председател на БСП, който тя въведе. Новото ръководство на “Позитано” 20 твърди, че няма такова намерение.

Що се отнася до нейния приближен Калоян Методиев, който се оказа нежелан в парламентарната група на БСП, Нинова допусна, че той е жертва на “президентска фиксация” – тоест, на президента Румен Радев. Методиев в миналото беше началник на кабинета на държавния глава, но напусна поста и стана критик на Радев. “Защо не бяха против Методиев, когато беше шеф на кабинета на Радев? Тогава го хвалеха и всички му висяха пред вратата в президентството”, попита реторично Нинова сега. Основното обвинение срещу Методиев е, че той е бивш кадър на СДС, а се издига в лявата БСП – нещо, за което е била обвинявана многократно и самата Нинова. Днес тя напомни, че и преди в БСП е имало хора от СДС – като Пламен Орешарски, когото бившият соцлидер Сергей Станишев направи двукратно депутат, а и го подкрепяше като премиер.

Според Нинова говоренето за ново ляво обединение е безсмислено. “Трябва обединение на лявомислещи хора, а не на лидери на пет партии, които имат по 0.3 процента подкрепа”, смята тя.

На въпрос какво я е огорчило най-много, Нинова отговори: “Липсата на човешко достойнство. Довчера на опашка ми стояха пред кабинета – направи ме депутат, направи ме евродепутат. Всичките съм ги изградила аз! И за 24 часа да се обърнат така! За мен това е човешко падение!” Когато водещата я попита за кого говори, Нинова назова поименно Гуцанов, Зафиров и Вигенин.

2 коментара

  1. Адам каза:

    Много си проста мадам Лъжа!
    Ти наложи тези грозни “похвати” на незаконни презареждане на листи, на подмяна на партийни решения, на разправа с инакомислещите… Сега бумеранг се връща към теб. Не ревизия като вдовица за х..!

  2. Завистта каза:

    не е за подценяване…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране