05.10.2024 | 11:43
Нинова удря Зафиров в съда, прекалил с мандатите
Корнелия нямала никакво намерение да се предава след изключването й от БСП

Поредният цирк в лявото се очаква да се разиграе след изборите, тъй като изгонената от шефското кресло Корнелия  Нинова нямала никакво намерение да се предава и да остави партията си в ръцете на Атанас Зафиров и Борислав Гуцанов. Този път, подкрепяна от поддръжници в левицата, червената фурия щяла да опита да дискредитира новите лидери в съда чрез обвинения в погазване на устава.

За това разказаха пред „Уикенд“ апаратчици от лагера на крушовската хетера, а мотивите щели да са, че Зафиров погазва партийните повели и праща към парламента стари муцуни, били повече от три мандата в събранието.

Според устава на БСП, приет на 49-ия конгрес на Столетницата, членове на партията нямат право да бъдат депутати повече от 3 мандата. Документът изрично посочва обаче, че мандатите трябва да са пълни и въпреки че Зафиров има общо 8 пъти депутатстване в НС, заговорниците изчислили, че е събрал повече от 12 години парламентаризъм.

Чуло се името и на Петър Кънев, който води социалистите в Бургас, с мотива, че е бил депутат в цели 8 парламента, четири от които с пълен мандат, и сега отново погазвал устава с кандидатурата си. Кънев обаче е от гражданската квота на левицата и на този етап интригантните умуват дали изобщо може да стъпят на неговата поредна номинация. Освен това милионерът бил в добри отношения и с двата отбора.

Междувременно от лагера на Корнелия Нинова потриват ръце, тъй като доста от структурите на Столетницата хвърлиха оставки и напуснаха партията. Последни се отказаха от светлото комунистическо бъдеще от актива в Доспат, а Нинова отсега предвкусвала гръмовния провал на левите на изборите на 27 октомври.

По думите на активистите й, не само разцеплението щяло да повлияе на гласовете за новите леви началници, ала и очакваната ниска избирателна активност. Първите социологически сондажи отреждат на БСП незавидните 7%.

Друг мотив за надъхване на недоволство сред избраните за парламента кандидати бил и че младите в партията масово били изтиквани на задните места. Социалистите на Нинова дори открито подклаждали бунт сред номинираните, визирайки подигравката на Светлана Шаренкова, която призова именно за тях да се гласува с преференции, но същевременно ръководството ги е поставило умишлено на неизбираеми места за сметка на стари креатури от „Позитано“ 20.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране