03.08.2022 | 13:11
Нинова уволнила и шефовете на оръжейната НИТИ-Казанлък!
Уволненият директор на "Кинтекс" се закани за нови рзкрития за износа на оръжия

В последните си работни дни като министър на икономиката Корнелия Нинова е уволнила ръководството на държавното оръжейно дружество НИТИ в Казанлък и за изпълнителен директор е назначила местния лидер на БСП.

Смяната е станала от Държавната консолидационна компания, под чията шапка е фирмата, без да бъде обявявана публично. За нея информира Александър Михайлов, до неотдавна шеф на друга оръжейна фирма – „Кинтекс“, който също бе отстранен от Нинова. Михайлов е в остър конфликт с бившата вече вицепремиерка и министър на икономиката и води дела срещу нея за неправомерно отстраняване от длъжност, спечелена с конкурс, и заради клевети.

„Уволненият ръководител на НИТИ е професионалист с над 30 години опит, спасил завода от фалит в миналото. 7 предходни министри от различни правителства не посегнаха на директора на НИТИ Казанлък, но тя го направи и то в последния момент“, казва Михайлов в писмо до медиите.

Всъщност на заседание на директорския съвет на ДКК на 28 юли е било взето решение незабавно да бъдат освободени членовете на Съвета на директорите на „НИТИ“ ЕАД – Делян Начев, Стефан Колев и Кристина Цветкова, чийто мандати изтичат чак през 2025 г. Освободените членове на Съвета на директорите не се освобождават от отговорност, се подчертава в протокола от заседанието.

На тяхно място са назначени нови членове на борда на директорите на „НИТИ“ ЕАД – Румяна Друмева и Константин Радонов като представители на държавата, и Борислав Ангелов като независим член. Мандатът на новоназначените Друмева, Радонов и Ангелов е до провеждане на конкурс за избор на членове на Съвета на директорите.

Новият директор Румяна Друмева до март тази година е била председател на БСП Казанлък, а в момента е председател на групата на БСП в Общинския съвет.

Бившият директор на „Кинтекс“ Александър Михайлов заявява в позиция до медиите, че заради критиките си към Нинова, тя продължава да води „вендета“ спрямо него. „За отмъщение Корнелия Нинова трансформира до скоро подвластните ѝ държавни фирми „Кинтекс“ и ДКК в репресивни апарати, които вероятно по нейни инструкции, завеждат срещу мен дело след дело и сезират прокуратурата все за измислени мои нарушения“, пише Михайлов.

Той се закани утре да даде нова информация и документи за износа на българско оръжие за Украйна и ролята на Корнелия Нинова в това.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране