06.06.2021 | 17:56
Нов гаф на прокуратурата: На заловените „античните монети“ в кабинета в МВР е изсечен „император“ Борисов
Автор на реплики разпозна свои произведения на снимките

Очертава се нов голям гаф на прокуратурата. Откритите уж „антични монети“ при нахлуването в МВР в кабинета на висшия полицай Ангел Папалезов се оказаха имитации и на някои от тях дори е изсечен образа на Бойко Борисов.

Автор на реплики разпозна свои произведения на снимките, предаде БТВ.

Петър Петров от 30 години прави реплики и ги продава в почти всички музеи в България.  На една от монетите, показани от прокуратурата, дори пише „Банкя“ и тя е с образа на Бойко Борисов. Правена е по-идея на симпатизанти на ГЕРБ.

Най-голямата монета е правена, специално за Плиска по идея на директора на музея във Варна, а отзад е вграден медальона на Омуртаг.

Най-едрата монета на снимките представлява метален възпоменателен знак с надпис „ПЛIСКОВГРАД-Хан Омуртаг 814-832“. Може да се купи в интернет за 10 лв., не е културно-историческа ценност и не попада в рамките на Закона за културното наследство, който предвижда задължителна идентификация и регистрация, тъй като това е един съвременен плакет за спомен на туристите, посетили град Плиска, предаде Дневник.

На една от монетите се вижда и надпис „COPIA“, което е изрично обозначаване на копие или реплика и очевидно на снимките не са показани автентични монети.

Това обясниха председателят на сдружение „Съюз на нумизматичните дружества в България“ – Велико Търново Валери Стойчев и колекционерът Тенчо Попов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране