17.11.2022 | 14:37
Нов скандал с Експо 2020 в Дубай: Изчезнали са парите на българските изложители
Липсват 100 000 лв. от продажбите на българските фирми-изложители

Близо 100 000 лв. от продажбите на българските фирми-изложители на приключилото в края на юни 2022 г. „Експо 2020“ в Дубай са изчезнали от сметка в дубайска банка, контролирана от Министерството на икономиката, разкри изданието Bird.bg. За случая е сезирана прокуратурата, която още през май пък получи сигнал от тогавашния министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова заради нарушения при подготовката и участието на страната ни в Световното изложение в Обединените арабски емирства.

Тогава дори Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) започна проверка как е изпълнен договорът и допълнителното споразумение за възлагане на обществената поръчка за българския щанд. Тогава стана ясно, че на консорциума организатор „България ЕКСПО 2020“ са изплатени авансово 78% от средствата по договора, който е на стойност 6 720 000 лв., а редица дейности не са изпълнени.

Сега става ясно, че са се изпарили приходите на участвалите в изложението фирми от продажбите им на българския павилион, който са постъпвали по сметка в банка Emirates NBD. С нея право да оперира имал само търговското ни аташе в Дубай Димитър Димитров, който е служител на икономическото ведомство и е бил директор на българския павилион.

На тая сметка вече са били налични 111 446 дирхама, възстановени в края на 2021 г. от организаторите като гаранция за репликата на Панагюрското златно съкровище. След приключване на работата на българския павилион на 30 юни 2022 г. Министерството на икономиката нарежда на търговското си аташе да преведе наличните пари в сметката към организатора ДЗЗД „България ЕКСПО 2020“ и да я закрие.

Димитров представя във ведомството платежно нареждане от 4 юли 2022 г. за превод на 190 722 дирхама (около 97 560 лв.) към „България ЕКСПО 2020“ в Българска банка за развитие (ББР), както и разпечатка от сметката за периода 1 януари 2021 – 12 април 2022 г.

И двата документа обаче се оказват фалшиви, разкрива Bird. Парите никога не са нареждани и не са пристигали в ББР. А в банковото извлечение липсват кешови тегления за над 200 000 дирхама. Това става ясно от изпращани от банката на ДЗЗД „България ЕКСПО 2020“ автоматични разпечатки от сметката и става ясно, че в справката Димитров липсват осем транзакции за общо 232 845.72 дирхама.

От тази сума в Министерството на икономиката е наличен протокол единствено за 14 000 дирхама, предадени от Димитров на управителя на сдружението.

Освен това бланката за финалния превод от 190 722 дирхама, която е представена от Димитров, не е актуалната за валутни преводи на Emirates NBD и сумата не е постъпвала в ББР, отбелязва изданието.

Министерството на икономиката обаче приема фалшивите документи за чиста монета и дори ги прилага по водене срещу него гражданското дело от организатора на българското участие, който през съда иска да получи парите, за да се разплати с изложителите.

Междувременно с Димитър Димитров, който преди да стане търговско аташе в Дубай през 2005 г. , бил прокурист на „Инвестбанк“, няма връзка. Опитите на Bird да се свържат с него на дубайския и българския му телефонни номера са безуспешни. Неофициалната информация е, че е в отпуск по болест в България.

Главният секретар на Министерството на икономиката Емилия Янева е отговорила на запитване на изданието за изчезналите пари, че „във връзка с подаден сигнал от управителя на ДЗЗД „България ЕКСПО 2020 са сезирани компетентните органи в Република България“.

„Към момента от разследващите органи се извършват съответните проверки в сроковете определени от НПК. От страна на Министерство на икономиката и индустрията се оказва пълно съдействие за изясняване на случая с оглед защита на държавния интерес“, гаси още цитираният отговор на Министерството на икономиката и индустрията.

Това е поредният скандал с българското участие на търговското изложение в Дубай. Зад обединението организатор – обект на прокурорската проверка, обявена от Нинова през май, стоят свързвания с депутата от ДПС Делян Пеевски бизнесмен Йоанис Гиофкос и Любомир Ганчев, който е приближен на бившия министър на икономиката Емил Караниколов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране