10.02.2023 | 18:38
Нов удар! Делян Пеевски санкциониран и от Великобритания
Илко Желязков и Васил Божков също влизат в британския "черен списък"

След като през юни 2021 г. бизнесменът и бивш депутат от ДПС Делян Пеевски бе санкциониран от САЩ за корупция по т.нар. Закон „Магнитски“, днес това направи и Великобритания.

Британският външен министър Джеймс Клевърли обяви налагането на санкции срещу трима българи – освен Делян Пеевски, в групата са и бившият зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков и хазартният бос Васил Божков. Последните двама също са сред санкционираните българи по „Магнитски“ в САЩ.

Според Лондон тримата са замесени в престъпления, свързани с корупция, включително злоупотреба с публични средства.

„Великобритания и САЩ предприемат координирани действия за изкореняване на корупцията в България“.

„Трансперънси Интернешънъл“ нарежда България като една от най-засегнатите от корупция страни в Европа.

С тези две изречения започва съобщението на британското външно министерство, в което още се изтъква, че „бивш депутат, бивш служител на националната сигурност и най-богатият човек в България бяха санкционирани от Обединеното кралство и САЩ за злоупотреба с власт чрез пренасочване на държавни средства в своя полза“.

„На тримата влиятелни българи днес (петък, 10 февруари) бяха връчени забрани за пътуване и бяха замразени активи съгласно глобалния антикорупционен режим на санкции на Обединеното кралство“.

Цитирано е изявление на външния министър Клевърли:

„Санкционираните са лишили българския народ от жизненоважни ресурси за неговото икономическо и социално развитие. Парите, които трябваше да бъдат използвани за ремонт на пътища, изграждане на болници и подкрепа на икономическия растеж, вместо това се озоваха в джобовете на корумпирани лица. Обединеното кралство действа в тясна координация със САЩ, за да подкрепи България в нейните усилия за справяне с корупцията и укрепване на върховенството на закона чрез санкционирането на тези корумпирани фигури“.

След което е дадена кратка информация за въпросните лица:

„Делян Пеевски, бивш народен представител и медиен магнат. Пеевски е участвал в опити за упражняване на контрол върху ключови институции и сектори в българското общество чрез подкупи и използване на медийната му империя.

Илко Желязков, бивш служител по националната сигурност и член на борда на най-голямата държавна енергийна компания в България, използва позицията си, за да пренасочи доходоносен държавен договор за собствена изгода.

Васил Божков, сочен за най-богатия човек в България, натрупал състоянието си в хазартната индустрия. Божков използва масово подкупи, за да защити бизнес интересите си“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране