02.07.2024 | 19:40
Нов зрелищен провал на прокуратурата: Сали Табаков от ДПС излиза на свобода
Обвинителите въобще не са проверили, че договорът е не само за купуването на автобусите, но и за поддръжка – две години или 200 000 км.
Сали Табаков и съпартийците му от варненската структура

Софийският апелативен съд пусна на свобода без мярка за неотклонение бившия областен лидер на ДПС във Варна Сали Табаков и неговия тъст Захир Османов, които бяха арестувани по обвинения като съучастници в сключването на неизгодна сделка и пране на пари.

Апелативните магистрати обявиха, че разследващите не са представили доказателства, които да потвърждават повдигнатите обвинения. Табаков и Османов бяха хвърлени в ареста по обвинения за неизгодна сделка на стойност за покупка на училищни автобуси. Разследващите твърдяха, че фирмата “Джеми” на Османов е получила 52 милиона лева от Министерството на образованието за доставка на училищни автобуси. След проверка станало ясно, че фирмата купила автобусите два пъти по-евтино от Турция.

Пред съда обаче се разбра, че договорът е не само за купуването на автобусите, но и за поддръжка – две години или 200 000 км. “Всички сделки са законни”, каза пред съда адвокатът на Османов Васил Василев. Той обясни, че фирмата продължава да поддържа автобусите и в момента. Прокуратурата не успя да предостави доказателства, които да водят до обосновано подозрение за извършването на престъпленията, за които двамата са обвинени. Въпреки това разследващите са иззели близо 3.5 милиона лева от сейфовете на двамата.

Това е втори знаков провал на държавното обвинение за последните няколко дни, след като по-рано стана ясно, че продуцентът Нико Тупарев също е бил арестуват и обвинен без доказателства.

Разследването срещу Табаков и Османов започна по инициатива на антикорупционната комисия, която получи полицейски правомощия в края на миналата година. Служители на комисията извършиха претърсване и изземване в домовете на двамата обвиняеми.

Неясно защо властите са иззели като веществени доказателства пари и злато от техните сейфове. От Захир Османов бяха иззети 547 000 евро и 50 000 лева. От Сали Табаков са иззети общо 320 000 лева, 510 000 евро и 272 монети инвестиционно злато с приблизителна стойност от 1.146 милиона лева.

Обвиняема по делото е главният секретар на МОН Албена Михайлова, която е основната мишена на делото за неизгодна сделка.

Прокурорът по делото Ирина Арменова обясни, че в рамките на разследването са извършени редица дейности, но по-късно адвокат Василев съобщи, че прокуратурата не е дала информация каква е подозираната щета от неизгодната сделка.

Албена Михайлова също е на свобода срещу парична гаранция от 5000 лева.

“Проблем има в такива брутално поръчкови дела. Разликата е дали някой иска да участва в поръчката или иска да е юрист. В този случай няма помен от престъпление”, каза адв. Васил Василев извън съдебната зала, цитиран от БТА.

Според него делото срещу Табаков и Османов е доказателство, че след закриването на спецправосъдието продължава да има поръчкови дела.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране