06.04.2022 | 10:51
Нова фаза на войната в Украйна, над 400 души от Гостомел взети в плен?
Целта на Русия е превземане на целия Донбас и създаване на сухопътна връзка с окупирания Крим

До няколко седмици Русия вероятно ще започне нова офанзива в Донбас, прогнозира генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди днешната среща на външните министри от Алианса в Брюксел.

Столтенберг добави, че Съюзниците имат време да подготвят украинската армия, съобщава БНТ.  Русия планира силно концентрирана офанзива в Изтока на Украйна, заяви Йенс Столтенберг. Той посочи, че сега се наблюдава значително движение на руски войски, които се отдалечават от Киев, за да се прегрупират и превъоръжат.

Целта е превземане на целия Донбас и създаване на сухопътна връзка с окупирания Крим. Това е критична фаза на войната, посочи генералният секретар на НАТО.

„Съюзниците са решени да окажат допълнителна подкрепа на Украйна, включително с противотанкови оръжия, системи за противовъздушна отбрана и друго оборудване“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

На част от срещата на НАТО ще присъства и украинският външен министър Дмитро Кулеба. Съединените щати обявиха, че доставят на Украйна защитно оборудване срещу химически или биологични атаки.

Цивилните в обкръжения Мариупол все още могат да напуснат града само пеша или с лични автомобили, след като усилията за организиране на масова евакуация отново се провалиха, съобщиха украинските власти. Двете страни се обвиняват взаимно.

Руската държавна телевизия съобщава за ожесточени сражения за контрола на металургичния завод „Азовстал“ в Мариупол.

По-рано руската армия обяви, че ще „освободи“ града от „националистите“ след като Киев е пренебрегнал предложение да изтегли частите си от града. Междувременно в Южна Осетия е получено искане за регистриране на инициативна група за референдум по присъединяване към Русия, съобщава РИА Новости.

Междувременно УНiАН съобщи, че над 400 души от Гостомел са изчезнали безследно.  Украинската информационна агенция цитира ръководителят на новосъздадената селищна военна администрация Тарас Думенко, който пред „Громадському радіо“ каза, че част от тези хора са били убити.

Той припомни, че руски войски са убили кмета на Гостомел Юрий Прилипко. Заедно с него загинали и доброволците Руслан Карпенко и Иван Заря, чиито тела бяха открити.

„Имаме лекарка, която сама се грижеше 35 дни за болните в Гостомел (б.а. докато 17-хилядното селище е било окупирано от руските войски). Съпругът и синът й бяха отвлечени преди 12 дни. Все още ги търсим. Не можем да намерим и началника на пожарната на летище Гостомел“, добави Думенко.

Той твърди, че руснаците заличавали следите от своите зверства. Те стреляли по автомобили. На пътя за Гостомел имало трупове. Някои от тях били на деца.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране