27.02.2015 | 9:47
Нова китайска дрога залива пазара
Синтетиката се поръчва по интернет

Нов вид синтетична дрога залива българския пазар от далечен Китай. Повечето от опиатите могат да се поръчат директно чрез сайтове в интернет, където в момента се предлагат над 600 вида подобни вещества. Контролът върху тях обаче е изключително труден, тъй като голяма част от пратките пристигат у нас по въздух, съобщи БНТ.

Наркотиците се продават под различни наименования като соли за вана например. Пратките идват от Китай, а цената за килограм е около 1000 долара. От тях се правят между 10 и 20 хиляди дози. През 2013 г. на летище София са били задържани 125 кг. Миналата година обаче властите отчитат спад – едва 10 кг.

„Това не значи, че сме разкрили много по-малко наркотици. Напротив, от другите наркотици имаме пет пъти повече разкрити“, обясни Стефан Бакалов, началник на „Митническо разузнаване и разследване“ към митницата на Аерогара София.

Залавянето на наркотиците обаче става все по-трудно. В момента на пазара са познати над 600 вида синтетични вещества. В същото време средствата, с които митничарите разполагат не са достатъчни. Трудно се набавят дори тестове. Дневно на летище София се правят не по-малко от 50 проверки.

„Нашите ресурси откъм тестове са силно ограничени. Един тест струва 15 евро. Съгласете се, че е трудно да се закупят толкова много тестове“, заяви Бакалов.

Работата на митничарите може да се подобри, ако се закупят специални машини за проверка на вещества. Те обаче са прекалено скъпи. „Една такава машина може да извърши проверка за над 140 хиляди вида химикали в рамките на една секунда“, обясни експертът. Според специалисти тези вещества са бъдещето в света на наркотиците, а проблемът с употребата им ще става все по-голям. Произвеждат се лесно, евтини са и винаги са на ръба на закона.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране